Unge kæmper for privatliv på sociale medier

Især unge mennesker vælger i stigende grad at have lukkede profiler og bruge chat-apps for at få mere privatliv på sociale medier.

Chat-apps som WhatsApp og Snapchat tiltrækker især unge, som gerne vil have mere privatliv på sociale medier. (Foto: © Naypong, Scanpix)

Når ens forældre er på Facebook, er det ikke alt, man har lyst til at dele.

Og hvis man er træt af, at arbejdsgivere og stater kigger én over skulderen på de sociale medier, er det mere attraktivt at holde de virtuelle venskaber ved lige på chat-apps som WhatsApp, WeChat og Snapchat.

Unge mennesker ønsker nemlig mere privatliv på sociale medier, derfor søger de over på mere private platforme. Det fortæller BBC's app-redaktør, Trushar Barot, til BBC Trending.

Flygter fra forældrene

- Der er en stor stigning i brugere, der søger over på direkte besked-platforme, som kan klassificeres som mere private platforme, siger Trushar Barot og fortsætter:

- Snapchat er mere privat og indholdet selvdestruerer nærmest, så snart det er blevet set. Det er et behov, som teenagere i Vesten især sætter pris på, fordi de har set deres forældre flytte ind på Facebook, og de vil ikke have deres forældre til at se, hvad de deler længere.

Frygter overvågning

Selv om Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, tidligere har forudsagt, at unge i fremtiden ikke vil tænke særligt meget over, hvad de deler på sociale medier, så lader det til, at unge mennesker faktisk går meget op i, hvilke digitale fodspor de efterlader. Det mener Trushar Barot.

Tech-journalist på DR Videnskab, Mads Allingstrup, genkender også tendensen. Han vurderer, at den store fokus på overvågning i disse år også spiller en rolle.

- Tendensen med at bekymre sig mere om privatlivet er vel en naturlig forlængelse af whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer af NSA's overvågning af nettet. Men der har de sidste par år også været et hav af hackerangreb og afsløringer, hvor folks privatliv pludselig er blevet blottet, eller hvor det har vist sig, at amerikanske tech-virksomheder har overvåget brugerne meget mere end de sagde, de ville.

Især i politiske kriser

Ifølge BBC's app-redaktør, Trushar Barot, giver private besked-apps i et land som Kina også mulighed for at kommunikere og organisere sig uden faren for censur. Det er nemlig ikke lige så simpelt for staten at blande sig her, som det er at deaktivere en URL på en hjemmeside.

I resten af Asien og i Mellemøsten spiller det desuden en stor rolle, at diverse chat-apps er et billigere alternativ til sms'er.