To unge lydmænd bliver uventet symboler på frihed før valg i Hviderusland

"Europas sidste diktator" vinder ikke uden kamp, når der søndag er præsidentvalg i Hviderusland.

(Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)

- Vores hjerter kræver forandring, vores øjne kræver forandring!

En ukendt tekst for de fleste danskere, men hviderussere og andre tidligere sovjetborgere ved præcis, hvor de sætninger kommer fra. Det er nemlig den russiske rockmusiker Viktor Tsois udødelige "Forandring", som var en musikalsk drivkraft i demokratibevægelsen i Sovjetunionen i slutfirserne.

Ordene bragede tidligere på ugen pludselig ud af højttalerne på Kijev-pladsen i den hviderussiske hovedstad, Minsk, og vakte jubel hos de fremmødte.

Og sangen "Forandring" var totalt uventet midt i det "kulturarrangement om førskoleundervisning", som den hviderussiske regering egentlig havde planlagt.

Vælgermøde bliver forhindret

Lad os spole tiden lidt tilbage.

Torsdag aften var der planlagt et stort vælgermøde for den hviderussiske opposition, ledet af Svetlana Tikhanovskaja. Flere tusinde havde meldt deres ankomst til arrangementet, der skulle foregå få hundrede meter fra Kijev-pladsen.

Oppositionens vælgermøde blev dog ikke som planlagt, for med kort varsel stak myndighederne en kæp i hjulet.

Regeringen arrangerede simpelthen en begivenhed på Kijev-pladsen, som er et af de bare seks steder i Minsk, hvor det er tilladt at holde vælgermøde.

Og her kommer "kulturarrangementet for førskoleundervisning" ind i billedet.

Bilister viser deres støtte til oppositionen med hvide armbånd i Minsk. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)

Regeringen havde nemlig stablet arrangementet på benene for at forhindre oppositionen i at afholde deres vælgermøde ved at "reservere" et af de få steder, oppositionen kunne holde deres vælgermøde.

- Regeringen var nok lidt forskrækket over, at over 65.000 mødte op til oppositionens møder i sidste uge. Derfor har myndighederne valgt at lægge alle mulige forhindringer i vejen for, at oppositionen kan afholde deres vælgermøde inden valget på søndag, siger DR's korrespondent i Hviderusland, Matilde Kimer.

Men der gik ikke lang tid, før oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja fik en kvik idé: "Lad os tage med til festen!"

Tilkaldte støtter med video på sociale medier

Efter deres vælgermøde blev forbudt, valgte Svetlana Tikhanovskaja med en video på sociale medier at opfordre sine støtter til at "aflægge et besøg" ved begivenheden på Kijev-pladsen.

Kulturarrangementet havde egentlig kun formået at tiltrække omkring 25 deltagere.

Men inden for kort tid var det blevet til næsten 5.000.

  • Et hjerte, en knytnæve og et peace-tegn er blevet et symbol på frihed for oppositionen og dens støtter. (Foto: SERGEI GAPON © Scanpix)
  • Mange af oppositionsstøtterne bærer et hvidt armbånd for at markere deres støtte til Tikhanovskaja. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)
  • Flere tusinde mennesker var mødt op på Kijev-pladsen i Minsk. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)
  • En mand til demonstrationen torsdag aften. Bag ham ses en af Svetlana Tikhanovskajas valgplakater. (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)
1 / 4

Den statsbestilte guitarist, som skulle optræde, måtte opgive, nærmest inden han var kommet i gang. Det var simpelthen ikke til at få ørenlyd, da de fremmødte oppositionsstøtter begyndte at huje og komme med kampråb som "Længe leve Hviderusland".

Og da guitaristen opgivende gik væk fra scenen, satte de to unge lydteknikere, der var hyret af regeringen til at styre lyden under arrangementet, protestsangen "Forandring" på.

- Godt gået, godt gået, råbte publikum.

De to unge lydteknikere løftede armene i vejret, og deres hvide armbånd afslørede, at også de støttede oppositionen. Det hvide armbånd er sammen med et hjerte, en knytnæve og et peace-tegn blevet et symbol for oppositionen under valgkampen.

Videoen her fra Twitter fanger øjeblikket, hvor de to lydteknikere sætter protestsangen på, og myndighederne trækker stikket ud:

De to lydteknikere blev senere på aftenen anholdt og er torsdag blevet idømt en fængselsstraf på 10 dage.

Det har nu fået andre oppositionsstøtter til at opfordre alle til i aften at spille samme sang, som de to spillede, til ære for de to fængslede mænd.

Tre kvinder med en mission

I spidsen for oppositionen står som sagt Svetlana Tikhanovskaja. Hun var egentlig hjemmegående og havde før sin opstilling som modkandidat til den hviderussiske præsident, Alexandr Lukasjenko, ingen politisk erfaring.

Tikhanovskaja er gift med bloggeren Sergej Tikhanovskij, der sidder fængslet, efter han forsøgte at stille op som modkandidat til Lukasjenko. Tikhanovskaja er sammen med to andre kvinder, Veronika Tsepkalo og Maria Kolesnikova, gået ind i kampen om et frit og demokratisk Hviderusland.

Svetlana Tikhanovskaja med sine to støtter. Veronika Tsepkalo (tv) er gift med en af Lukasjenkos tidligere modkandidater, Valerij Tsepkalo, der i dag er flygtet til Rusland. Maria Kolesnikova (th) repræsenterer Viktor Babariko, der i optakten til valget blev set som den førende modkandidat til Lukasjenko. I juni blev han dog arresteret. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)

Den uerfarne oppositionsleder har egentlig ikke så meget på partiprogrammet forud for valget søndag.

Hun ønsker at befrie de politiske fanger i Hviderusland, og at der fremover kan holdes frit og retfærdigt valg i landet, der i Vesten ofte kaldes "Europas sidste diktatur".

Intet udsyn til demokrati

Normalt er der ikke så meget at rafle om, når der er valg i Hviderusland. Og det kommer der højst sandsynligt heller ikke til at være i denne omgang.

- Man har indledt en tidlig afstemning, så vælgerne allerede i tirsdags kunne gå ind og stemme, og det bliver af mange betragtet som en smutvej, der vil gøre det nemmere for regeringen at manipulere med stemmerne, fortæller Matilde Kimer.

De hviderussiske myndigheder har heller ikke tilladt internationale observatører at overvåge afstemningen.

- Når nu der ikke er nogen, der kan overvåge, hvordan stemmerne bliver talt op, er det nok ikke så svært for regeringen at få det resultat, de ønsker, siger Matilde Kimer.

Aleksandr Lukasjenko med Vladimir Putin til ishockeykamp i Sochi, Rusland i marts 2020. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)

Præsident Alexandr Lukasjenko har siddet på posten siden 1994.

Han er blandt andet kendt for at fængsle sine politiske modstandere og for at komme med spøjse udtalelser, som da han under coronakrisen sagde, at man kan kurere sig selv for sygdommen ved at drikke vodka og gå i sauna.

Det er sjette gang, der er præsidentvalg i Hviderusland, og de sidste fem gange har Lukasjenko vundet med mellem 75 og 85 procent af stemmerne.

Hør mere om valget i Hviderusland i radioprogrammet Verden ifølge Gram:

FacebookTwitter