Unge TikTok-stjerner får fængselsstraffe for dansevideoer: 'Det er en form for kulturkrig'

En egyptisk kvinde skal i fængsel for indhold, hun har delt på et socialt medie.

Den unge influencer Manar Samy har fået tre års fængsel for en video, hun har delt på det sociale medie TikTok., (Foto: KHALED DESOUKI © Scanpix)

Tre års fængsel for at lægge en video på det sociale medie TikTok. Det er virkeligheden for Manar Samy og flere andre unge egyptiske kvinder.

Manar Samy har mere end 184.000 følgere på sin TikTok-profil, hvor hun primært lægger videoer op af sig selv, mens hun danser og lader som om, hun synger.

Sådan ser egyptiske Manar Samys TikTok-profil ud. (Foto: KHALED DESOUKI © Scanpix)

Sagen, der endte med tre års fængsel, begyndte, da en række unge kvinder blev anholdt i Egypten i april og maj. Deres forbrydelse er, at de har lavet dansevideoer og lagt dem på TikTok, som er blevet meget populært i Egypten de seneste måneder.

- De egyptiske domstole har dømt ud fra en meget bred term. Man kalder det at opildne til utugt. Retten mener, at kvinderne har begået umoralske handlinger, ved at de har opfordret til menneskehandel ved at få andre unge kvinder til at møde mænd gennem TikTok og blive venner med dem, siger Puk Damsgaard, der er DR's mellemøstkorrespondent.

Kulturkrig

Tidligere på ugen besluttede en domstol i Egypten, at fem unge kvinder skal i fængsel på grund af de videoer, som to af kvinderne har lagt på TikTok.

- Det er en form for kulturkrig og et led i at legitimere statens tiltagende overvågning på de digitale platforme, som er en udvikling, vi har set, siden præsident al-Sisi kom til magten i 2014, siger Puk Damsgaard.

Haneen Hossam er en af de andre kvinder, som er dømt for sine TikTok-videoer. Hun har fået to års fængsel og en bøde på det, der svarer til over 100.000 danske kroner. (Foto: KHALED DESOUKI © Scanpix)

Med danske øjne kan dommene virke meget voldsomme. På videoerne danser de unge kvinder på en sjov og fjollet måde. De har stramtsiddende jeans på og mavebluser. Præcis det samme, som mange unge danske kvinder går i.

- Der er ikke tale om, at det er kvinder, der optræder nøgne. Det er helt almindelige, unge kvinder, der tilhører den lavere middelklasse. De har brugt TikTok til det, som mange andre gør, siger Puk Damsgaard.

Lov mod internetforbrydelser

I 2018 indførte den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi, en ny lov om internetforbrydelser. Den giver mulighed for strenge straffe til personer med mere end 5.000 følgere på sociale medier, hvis de går mod den offentlige moral eller deler falske nyheder.

- Ofte begynder sagerne med aktivistiske advokater, som mener, de forsvarer Egyptens moral og værdisæt. Og de har loven fra 2018 i ryggen, siger Puk Damsgaard.

Også influencer Mowada al-Adham er idømt fængsel for at have opfordret til umoralsk adfærd. (Foto: KHALED DESOUKI © Scanpix)

Sagerne er en del af en større kamp.

- Siden al-Sisi er kommet til, er nettet strammet mere og mere. Man kan ikke længere føle sig sikker på sociale medier, hvis man har mere end 5.000 følgere. I begyndelsen var det meget politisk og en kamp mod oppositionen. Loven blev brugt mod aktivister, som ytrede sig kritisk mod styret, siger Puk Damsgaard.

Også på kunst og kulturscenen er der over de senere år kommet mere censur.

- Vi ser statslige virksomheder, der går ind og påvirker filmindustrien. Myndigheder vil meget gerne styre den historiefortælling, der er - også på folks sociale medieplatforme, siger Puk Damsgaard.