Unicef: Menneskesmuglere og 'rene sadister' udnytter børn på flugt fra Afrika

En ny rapport fra Unicef kaster lys over flugten fra Afrika mod Europa.

Migranter på madrasser i en lejr i Libyen i februar 2017. Foto: Unicef. (Foto: © Emma Toft Web og Mobil)

Det er en farefuld færd, som flygtninge- og migrantbørn begiver sig ud på, når de i desperation forlader familien i Afrika i håb om at få et bedre liv i Europa.

Sådan lyder det fra FN's børneorganisation, Unicef, på baggrund af en ny rapport fra organisationen, der kaster lys over flugten, der går via Libyen på den afrikanske nordkyst.

Som en del af undersøgelsen har Unicef interviewet 40 migrant- og flygtningebørn.

Af dem fortæller tre ud af fire, at de har oplevet vold, chikane eller aggressiv adfærd fra voksne i løbet af deres rejse. Samtidig beretter halvdelen af de 82 interviewede kvinder om oplevelser med seksuel vold og udnyttelse.

Betaler med seksuelle ydelser

Årsagen til overgrebene er hovedsageligt, at dem på flugt kommer til at stå i økonomisk gæld til menneskesmuglere.

- De penge kan man ikke betale, men så kan man betale ved børnearbejde og seksuelle ydelser, siger Steen M. Andersen, generalsekretær i Unicef Danmark.

- Der er selvfølgelig også dem, der er rene sadister og udnytter, at der er børn, der ikke har beskyttelse, tilføjer han.

De værste forhold finder Unicef i Libyen, hvor flere hundrede børn opholder sig i lejre og store haller, mens de venter på en transportmulighed til Europa.

Generalsekretæren fortæller om eksempler, hvor børn nærmest sidder indespærret i ugevis.

- De får lov til at komme ud hver fjerde dag. De tre andre dage sidder de bare derinde under uhumske forhold og manglende beskyttelse. Det kan være varmt eller koldt på nogle tidspunkter af året, siger Steen M. Andersen.

- De børn har særligt behov for beskyttelse, og det er der, vi særligt sætter ind fra Unicefs side, fortæller han.

Han beskriver Libyen som et land, der er brudt sammen, hvor regeringen stort set ikke eksisterer, og hvor kriminelle styrer det meste.

Fattigdom får folk til at flygte

Unicefs tal viser, at 180.000 ankom til Italien fra primært Libyen sidste år - 30.000 af dem var børn.

Samtidig viser tallene, at omkring 4.600 døde i Middelhavet i forsøget på at nå Europa fra Nordafrika. Af dem var 700 børn.

Ifølge Unicef er det desperation, der får folk til fortsat at søge mod Europa, selvom det er farligt.

- Jeg tror ikke, at ret mange har lyst til at flygte af egen fri vilje. I det her tilfælde kommer man fra ufattelig dårlige forhold med fattigdom og bliver sendt afsted i håbet om, at man kan få et bedre liv i det her forjættede Europa, siger generalsekretæren.

- Her taler vi jo ikke krigsflygtninge fra Syrien. Vi taler typisk flygtninge fra de meget fattige afrikanske lande, lyder det.

Det kan være flugt fra diktaturstater med undertrykkelse eller fra den afrikanske terrorbevægelse Boko Haram.