Unicef: Over en million børn vil miste livet som følge af coronavirus

Coronavirus risikerer at få store konsekvenser for børn i lande med svage sundhedssystemer.

1,2 millioner børn, svarende til 6.000 dagligt, kommer til at miste livet de kommende seks måneder. Det står i en analyse lavet af universitetet Johns Hopkins i samarbejde med Unicef. (Foto: Nyein Chan Naing © Scanpix)

Flere end 1,2 millioner børn under fem år risikerer at miste livet de næste seks måneder, hvis corona-pandemien for alvor får tag i lande med svage sundhedssystemer.

Det skriver Johns Hopkins University i en analyse udgivet i tidsskriftet The Lancet Global Health Journal. Analysen er lavet i samarbejde med interesseorganisationen Unicef.

Ifølge analysen er det de indirekte konsekvenser, som coronapandemien bringer med sig, der er særligt livstruende for børn i lavindkomstlande med svage sundhedssystemer.

Analysen er baseret på prognoser, hvor man har målt på, hvad det er for nogle ydelser, der bliver givet i forskellige landes sundhedssystemer, forklarer Karen Hækkerup, generalsekretær for Unicef.

- De dødsfald, vi kommer til at se ind i, er ikke dødfald, der er relateret direkte til corona, men det er, fordi sundhedssystemerne ikke længere fungerer, siger hun.

Ekstremt højt tal

Det tal er foruroligende højt, mener Flemming Konradsen, der er professor i global miljøsundhed og leder af School of Global Health på Københavns Universitet.

- Det er klart, at det vil have en masse konsekvenser. Det er ikke kun for dem, der dør, men der er også mange andre, der bliver mere syge, end de ellers skulle have været. Så det har masser af ringe i vandet i de svage samfund, siger han.

Svækkede sundhedssystemer og manglende vacciner er nogle af de problematikker, som analysen mener, at verden står overfor.

Overalt har man forsøgt at mindske smittespredningen. Det har besværliggjort distributionen af sundhedsprodukter, ligesom transport ind og ud af lande stort set er stoppet.

- Vi kan se, at siden corona er vores fragt af vacciner faldet med 80 procent. Det vil sige, at de vacciner, vi plejer at give, der redder tusindvis af børn for mæslinger, kolera og alt muligt andet, det får man ikke længere givet børnene, siger Karen Hækkerup.

Hun tilføjer, at det kan betyde, at der kommer epidemier med helt almindelige sygdomme som for eksempel mæslinger.

Flere problemer

Når en global sundhedskrise som coronavirus rammer, skaber det flere problemer, forklarer Flemming Konradsen.

For det første kan et svækket sundhedssystem ikke yde det optimale, og der er ikke antibiotika til at kurere en lungebetændelse. For det andet tør folk måske ikke tage til lægen af frygt for at blive smittet med corona.

- Hvis man bor i Tanzania eller Congo, søger man måske ikke hjælp. Man er blevet bedt om at holde sig væk fra hospitalerne og er bange for at møde op og blive smittet. Det ser vi generelt under epidemier - at sundhedssystemer ikke fungerer, eller at folk ikke tør tage derhen, siger han.

- Når vi så arbejder med nogle sundhedssystemer, som er meget svage, så har det langt større konsekvenser. Og det har langt større konsekvenser for børn, som i forvejen er underernærede, og som lider af mange sygdomme samtidig.

Sundhedssystemerne svækkes blandt andet, fordi de mangler medicin, og plejepersonale bliver hjemme på grund af manglende værnemidler.

11 milliarder til Unicef

For at forhindre en stigning i børnedødeligheden, skal Unicef bruge flere penge. Derfor har organisationen appelleret til regeringer i hele verden, offentligheden, donorer og den private sektor.

- Vi har hele tiden opjusteret vores appel. Det seneste bud er, at vi er oppe på 11 milliarder kroner. Det skyldes, at Unicef sammen med Verdenssundhedsorganisation, WHO, står i spidsen for hele FN's corona-indsats. Det er os, der skal sørge for at få vand, nødhjælp, vacciner og meget andet frem, siger Karen Hækkerup.

Hun oplever, at det i andre lande er sværere at samle penge ind, end det er i Danmark. Det skyldes, ifølge Karen Hækkerup, at andre lande er i en sværere situation end os.

- De oplever bekymring for den økonomiske situation. De har flere sygdomsramte og stor arbejdsløshed. Så den sikkerhed, vi har haft i Danmark, gør, at vi trods alt er kommet igennem, siger hun.

Unicefs appel lyder lige nu på 11 milliarder kroner, der skal redde fattige børn fra at dø af coronavirus' følgevirkninger. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Ifølge Flemming Konradsen har Danmark også en vigtig opgave:

- Vi skal levere smitteværn, vi skal levere produkter. Vi skal samarbejde med de store dygtige NGO'er og de private virksomheder, der kan sikre forsyning ud til de yderste led.

En børnedødelighed på 1,2 millioner over en seks måneders periode svarer til, at omkring 6.000 børn dør dagligt.

Det vurderes, at 2,5 millioner børn dør hvert halve år - de 1,2 millioner, som Johns Hopkins University nu omtaler, skal lægges oveni det antal.

Facebook
Twitter