Uri tror stadig på sameksistens i Israel, selvom hans restaurant blev brændt ned: 'Vi må ikke give op'

For få uger siden var der kampe mellem israelske arabere og israelske jøder i Israel. Nu håber indbyggerne, at man igen kan leve side om side.

Jødiske Uri Yirmias restaurant blev ødelagt af israelske arabere. Men han tror stadig på, at den eneste vej frem er at leve i sameksistens.

Normalt er byen Akko i det nordlige Israel synonym med sol, Middelhavet og gourmetmad. Men det forandrede sig for få uger siden.

Restaurantejer Uri Yirmias oplevede det på nærmeste hold.

DR's korrespondent Steffen Kretz sammen med Uri Yirmias i den ødelagte restaurant. (Foto: Ami Shamir)

- De tog alt af værdi heromme. Og så ødelagde de vores computere, smadrede vinflasker... Alt var ødelagt.

Han viser rundt i de ødelagte lokaler, der tilhører hans restaurant Uri Buri (Buri er navnet på en fisk, red.). Restauranten blev ødelagt under urolighederne i Israel.

Hærværket på restauranten er fanget på private optagelser.

Under den seneste optrapning af Israels konflikt med den militante Hamas-bevægelse i Gaza-striben vendte borgerne i Israel sig mod hinanden. Flere steder i Israel gik israelske arabere og israelske jøder amok på hinanden, i uroligheder, der mindede om bandeopgør. Både jøder og arabere blev udsat for voldelige overfald.

I dag er det en uge siden, at en våbenhvile mellem Hamas og Israel trådte i kraft. Under konflikten er mindst 232 mennesker blevet dræbt i Gaza, mens 12 har mistet livet i Israel.

Én tændstik til en stor brand

Det var under dén konflikt, at restauranten i Akko blev raseret. Det var unge fra det arabiske kvarter, som lod deres vrede gå ud over Uri Buri, der havde et renomé som én af Israels bedste restauranter.

Ejeren, Uri Yirmias, er jøde, men hans souschef er muslim, og andre ansatte er kristne.

- VI var et slags symbol på, at man kan leve side om side, og vi var de første, der blev brændt ned. Senere gik det også ud over andre, men det startede ved vores restaurant og hotel, siger han.

Men hvorfor vil man gå efter et symbol på sameksistens?

- Fordi nogle er imod det. De her radikale mennesker ønsker ikke sameksistens. Uanset om det er radikale jøder eller radikale arabere, der findes ikke gode radikale.

Og selvom de radikale udgør en lille del af samfundet, kan de stadig skabe kaos.

- Selv én mand med en tændstik kan skabe en brand, som 1.000 modige brandfolk ikke kan bekæmpe, siger Uri Yirmias.

Du kan møde restaurantejeren Uri i videoen her:

Vil bygge bro mellem de to verdner

Israels arabiske befolkning udgør omkring en fjerdedel af landets ni million indbyggere. I selve Israel har jøder og arabere stort set levet i fred med hinanden gennem årene. Derfor gav sammenstødene rystelser gennem samfundet.

Landets premierminister, Benjamin Netanyahu, tonede frem på skærmene og opfordrede til, at volden skulle stoppe øjeblikkeligt.

- Intet retfærdigør jødiske overfald på arabere eller arabiske overfald på jøder. Og vi vil ikke tolerere det, sagde han, mens grænsepoliti blev sendt til de mest uroplagede byer for at hjælpe det lokale politi med at standse kampene.

Omkring 400 mennesker blev anholdt.

Sammenstødene rystede også Naim Obeid. Han er leder på et uddannelsescenter i Akko, hvis formål er at bygge bro mellem børn fra de to verdener.

- Vores virkelighed er, at vi lever side om side. Sådan er det, og det kan ingen ændre, siger han.

Centret får økonomisk støtte fra USA - og han mener, at det kunne blive en model for fredelig sameksistens.

Naim Obeid tror på, at sameksistens kan lade sig gøre. (Foto: Ami Shamir)

På skolen får de både arabiske og jødiske elever. Men i stedet for at blive inddelt i de to grupper, bliver de blandet fra dag et.

- Pludselig kan man se, at børn fra de to verdener bliver venner med hinanden. Og hvis venskabet varer ved, går man næppe ud på gaden og kaster sten efter hinanden.

Men de seneste ugers konflikter - både i og uden for Israel - har vist, at jøder og arabere trods alt lever i hver sin verden, siger Naim Obeid.

- Og der skal ikke mere end 150 unge til at bringe hele byen - ja, hele landet - ud i kaos.

Genopbygger Paradis

For restaurantejeren Uri Yirmias skal hverdagen ikke længere handle om ødelæggelsen af Uri Buri. Hans restaurant åbner igen i midlertidige lokaler, mens den udbrændte restaurant sættes i stand.

- Det vigtigste er ikke bygningen, det er personalet og holdet bag. Vi har folk, som har arbejdet med os i over 25 år. Al min vrede, had og selvmedlidenhed skal skubbes til side, så jeg kan åbne stedet igen, så hurtigt som muligt, siger Uri Yirmias.

Uri Yirmias viser restaurantens kogebog frem. (Foto: Ami Shamir)

Israel har oplevet et økonomisk boom de sidste ti år, og landet har sluttet fred med flere arabiske nabolande. Og alt efter, om succesen fortsætter eller ej er afhængigt af, at israelske arabere og israelske jøder kan finde ud af at leve sammen.

Den tanke lever Uri Yirmias efter, også selvom hans restaurant blev offer for hærværk af radikale arabere.

- At leve sammen er den eneste vej. Vi må tage ved lære, tage konsekvenserne af det her og finde ud af, hvordan vi bedre kan leve sammen. Vi må ikke give op, siger Uri Yirmias.

Udenfor restauranten ved et af de små borde peger han ud mod vandet.

- Hvis du kigger mod vest, har du paradis. Hvis du kigger mod øst og restauranten, har du lige nu helvede. Det ligner det i hvert fald. Men når det er genopbygget om to måneder, er det også paradis.

(Foto: Ami Shamir)
FacebookTwitter