Uroen breder sig i Minsk efter valg: 'Politiet har stadig ikke fået ordre til at rulle hen over folk'

Demonstranter mod 'Europas sidste diktator' har forsamlet sig i Hvideruslands hovedstad.

Flere demonstranter er allerede blevet anholdt i Minsk her til aften. (Foto: SERGEI GAPON)

Der lyder råb og spredte sirener i baggrunden af telefonforbindelsen til Minsk, der på nærmest mirakuløs vis stadig virker.

Internetforbindelsen er blevet skåret væk af myndighederne, efter at valgstederne i Hviderusland er lukket, for at forhindre at demonstranter kan holde kontakten og samle sig bestemte steder.

Det er to timer siden (klokken 21 søndag aften), at de første exit polls fra valget rullede ind.

Præsident Alexander Lukashenko har siddet på magten siden 1994 og bliver også kaldt 'Europas sidste diktator'. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)

De viser en forventet meget stor opbakning til manden, der er kendt som 'Europas sidste diktator' - præsident Alexander Lukashenko. I valgstedsmålingerne, der er godkendt af regeringen, står han til at vinde valget med 79,7 procent af stemmerne.

Siden da er oppositionsaktivister stimlet sammen i gaderne i Minsk. Det fortæller DR's korrespondent i Hviderusland, Matilde Kimer.

- De er der først og fremmest for at signalere, at de ikke tror en dyt på valgresultatet. De synger igen og igen, at de vil have forandringer. Lige nu står de og skråler, at "politiet bør være med folket!", siger Matilde Kimer og tilføjer:

- Her, hvor jeg står, er der et par tusind aktivister, der har taget opstilling på en boulevard. Overfor dem står ikke mere end 50 betjente, der står med skjoldene fremme.

Få minutter inden var der fyldt med chokgranater og tåregas i gaden.

- Og nu kommer der også nogle anholdelser omme bag mig. Det er lidt kaotisk, siger Matilde Kimer.

  • Det er ikke kun mænd, der er gået på gaden. En kvinde og et barn passerer kampklædt politi i Minsk. (Foto: SERGEI GAPON © Scanpix)
  • Demonstranter er strømmet til gaderne i løbet af de af de seneste timer. (Foto: SERGEI GAPON © Scanpix)
  • Politiet er synligt med skjolde i den hviderussiske hovedstad. (Foto: SERGEI GAPON © Scanpix)
1 / 3

Udfordret af 37-årig kvinde

Den fremmeste modstander til præsidenten er den 37-årige Svetlana Tikhanovskaya, der er trådt frem i stedet for sin fængslede mand, Sergei Tikhanovsky.

Da valgstederne lukkede, udtalte præsidenten, at han slet ikke ser hende som en trussel mod den magt, han har siddet på siden 1994. Samtidig afviste han at undertrykke oppositionen.

- De er ikke værdige nok til at udføre nogen form for undertrykkelse mod, sagde han.

37-årige Svetlana Tikhanovskaya har været den stærkeste modkandidat til Alexander Lukasjenko. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)

Der er en klar overvægt af mænd mellem 20 og 40 år på gaden, hvor Matilde Kimer befinder sig. Rundt om korrespondenten går de og råber "forrædere" efter politiet, og at politiet skal være med folket.

- Det er de klassiske revolutionære slogans, siger Matilde Kimer.

Et andet klassisk revolutionært tegn i Hviderusland er en knyttet næve for enden af en arm, der er strakt over hovedet. Og den kan også ses, mens Matilde Kimer beretter fra Minsk.

- En mand i bar overkrop har lagt sig ned på knæ og rakt en knyttet næve i vejret ude på vejen, fortæller hun.

Venter på ordre

Et par øjeblikke efter knæler han igen, og en anden demonstrant beder ham om at komme væk for at undgå at blive anholdt eller få tæv af politiet. Det er lige præcis den knyttede næve, som har fået kastet oppositionsfolk i fængsel i dagene op til valget.

I går kørte store militærkonvojer gennem gaderne i Minsk for at skræmme folk fra at gå på gaden og demonstrere.

Demonstranter iført hvide armbånd, der viser deres støtte til oppositionen, er blevet anholdt i dagene op til dagens valg. (Foto: TATIANA ZENKOVICH)

Og det er bare et spørgsmål om tid, før politiet ikke bliver stående på den anden side af boulevarden med deres skjolde foran sig, vurderer Matilde Kimer.

- Politiet er tilbageholdende lige nu. De har ikke fået den ordre, der siger, at de bare skal rulle hen over folk. Den forventes at komme.

- Jeg troede, at den var kommet for ti minutter siden. Der sprang chokgranater over det hele, og jeg måtte kravle ned under en bil for at kunne holde orienteringen, fortæller hun.

Sender et vigtigt signal

De hviderussiske myndigheder er kendt for at slå hårdt ned på regeringskritikere, der viser deres ytringsfrihed.

Mange kritikere af styret bliver derfor hjemme af frygt for at få tæv eller blive anholdt. Men lige præcis i aften bliver der sendt et vigtigt signal fra den boulevard, Matilde Kimer befinder sig på.

Det er ikke mange minutter siden, at gassen hang i luften, og chokgranaterne lød i gaden. Pludselig sker der noget helt andet.

- Nu er det blevet en slags sit down-demonstration. Fire unge mænd har sat sig i skrædderstilling halvvejs mellem politi og demonstranter.

- Det er et sindssygt vigtigt signal til oppositionsfolk, der ikke tør demonstrere, fordi de er bange for at få tæv. De sidder med deres corona-masker for munden og næsen og bare kigger, fortæller Matilde Kimer.

Samtidig lyder sirener fra ambulancer på boulevarden. Gaderne er blokeret for at bryde menneskemængderne op, så politiet kan overskue dem. Derfor er det også svært at sige, hvad der sker på andre gader. Men der sker noget.

- Mange af de ambulancer, der kører igennem her, henter nogen på den anden side, siger Matilde Kimer.

Facebook
Twitter