Uroen i Jerusalem eskalerer: 'Der er risiko for en reel krig'

Mindst 20 meldes dræbt ved israelsk gengældelsesangreb, efter Hamas har sendt raketter afsted mod Israel.

Det israelske anti-missilsystem Iron Dome nedskyder raketter affyret fra Gaza over Ashkelon i det sydlige Israel. (Foto: AMIR COHEN © Scanpix)

Den seneste tids sammenstød mellem israelere og palæstinensere ser langt fra ud til at være slut.

I løbet af i dag er over 300 mennesker blevet såret under sammenstød mellem israelske sikkerhedsstyrker og palæstinensiske demonstranter udenfor al-Aqsa moskéen i Jerusalem, skriver Ritzau.

Samtidig oplyser israelsk politi, at 21 betjente er såret i forbindelse med urolighederne.

Her til aften blev konflikten eskaleret yderligere, da Hamas affyrede mindst 30 raketter fra Gazastriben mod israelske områder, mens Israel svarede igen med et luftangreb mod Gaza.

De palæstinensiske sundhedsmyndigheder i Gaza melder ifølge den israelske avis Haaretz, at mindst 20 palæstinensere har mistet livet ved det israelske luftangreb - herunder ni børn.

Risiko for reel krig

De seneste dage har budt på de værste uroligheder i Jerusalem i adskillige år.

Efter flere dage med voldsomme sammenstød var der i dag lagt op til yderligere konfrontationer, da mange israelere i dag fejrer "Jerusalemdagen", der markerer Israels erobring af byen under krigen i 1967, med en flag-parade gennem den omstridte by.

Israelske sikkerhedsstyrker har de seneste dage været i kamp mod palæstinensere ved al-Aqsa moskéen i Østjerusalem, som er en af de vigtigste helligdomme i islam.

Her har vrede palæstinensere kastet med sten, mens de israelske styrker har svaret igen med tåregas, chokgranater og gummikugler samt trængt ind i al-Aqsa moskéen.

Disse optagelser fra israelsk politi viser nogle af dagens kampe ved moskéen:

Den militante Hamas-bevægelse, der sidder på magten i Gazastriben, truede med at optrappe konflikten, hvis israelsk politi ikke trak sig væk fra moskéen senest klokken 18 i dag lokal tid.

Det har Israel afvist, og kort efter Hamas' deadline hylede sirenerne i blandt andet Jerusalem, da Hamas sendte flere raketter afsted fra Gaza mod Jerusalem og det sydlige Israel. Ingen meldes dræbt ved angrebene, men ifølge israelske medier er en person blevet såret.

Men det samme kan altså ikke siges om situationen i Gaza, hvor der i skrivende stund meldes om mindst 20 døde og 65 sårede ved det israelske gengældelsesangreb.

Personer søger i sikkerhed i Jerusalem:

Dagens begivenheder udgør en alvorlig optrapning, lyder det fra Allan Sørensen, som er mellemøstkorrespondent for Kristeligt Dagblad og befinder sig i Jerusalem.

- Der har været en voldsom eskalering på den måde, at man er gået fra dage med sammenstød i Jerusalem til en situation, hvor der nu er risiko for reel krig mellem Israel og Hamas-bevægelsen i Gaza, siger Allan Sørensen.

Hvad der sker nu, er svært at spå om, lyder det fra korrespondenten, der peger på, at konflikten kan bevæge sig i to vidt forskellige veje.

- Der er blevet krydset nogle grænser i dag, hvilket får parterne til at opføre sig hårdere i øjeblikket, siger Allan Sørensen, der peger på, at den seneste eskalering minder om optakten til tidligere tiders nærmest reelle krige, der har været mellem Israel og Hamas i Gaza.

- På den anden side tror jeg, at vi vil se en øget diplomatisk indsats fra både USA og nogle af de arabiske lande for at forsøge at presse parterne til at dæmpe gemytterne. Så det er også en mulighed, vi kan få at se i løbet af de næste par dage, siger han.

Lyden af hylende sirener og eksplosioner uden for Jerusalem:

Israels militær valgte tidligere i dag at suspendere en stor militærøvelse. Det sker med henblik på at kunne fokusere på begivenhederne i Jerusalem og stå klar, hvis situationen eskalerer, lyder det fra den israelske hær ifølge Ritzau.

Vrede over konfiskerede ejendomme

Den seneste tids kampe er brudt ud på grund af en konflikt om området Sheikh Jarrah, der ligger tæt på Jerusalems gamle bydel. Her står omkring 70 palæstinenere til at få konfiskeret deres ejendomme.

En domstol har nemlig beordret familierne, hvoraf mange ifølge Times of Israel har boet der i flere generationer, til at forlade deres hjem, som efterfølgende vil blive overdraget til jødiske bosættere.

Jorden, som bygningerne er bygget på, har nemlig tidligere været ejet af en religiøs, jødisk forening. Og da det ifølge en israelsk lov fra 1970 er tilladt for israelere at kræve at få jord i det østlige Jerusalem igen, hvis de har ejet det, før området kom på jordanske hænder i 1948, har man altså retsligt grundlag til at udsætte de nuværende beboere.

Der findes ifølge Times of Israel ingen tilsvarende lov for palæstinensere.

Beslutningen om at udsætte de palæstinensiske indbyggere har udløst natlige demonstrationer i bydelen.

Disse optagelser viser nogle af sammenstødene ved gårsdagens sene demonstrationer i området:

De seneste dages uro har vakt international bekymring om udviklingen i Østjerusalem, hvor blandt andet Sheikh Jarrah ligger. Israel betragter området som israelsk, mens palæstinenserne og det internationale samfund ser det som en ulovlig israelsk besættelse.

Situationen i Jerusalem blev blandt andet drøftet på et møde mellem EU's udenrigsministre i Bruxelles tidligere i dag. Her deltog blandt andet den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), som opfordrer til en fredelig løsning på konflikten.

- Bosættelserne er folkeretligt stridige. Det er klart og tydeligt, og det er også slået fast i FN-resolutioner. Dermed er den bosættelsespolitik ikke lovlig. Når alt det er sagt, så er det vigtigt, at parterne sætter sig sammen og finder en fredelig løsning på konflikten, og det vil jeg kraftigt opfordre til, siger han ifølge Ritzau.

Opdatering: Opdateret med seneste melding om dødstal

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk