Uroligheder i flere amerikanske byer: Flere personer såret af vådeskud

Det seneste døgn har budt på blandt snesevis af anholdelser og flere sårede.

Politi og demonstranter stødte sammen i Seattle. Andre steder er demonstranter såret af vådeskud. (Foto: Jason Redmond © Scanpix)

Anholdelser, voldsomme sammenstød og affyrede skud ved flere demonstrationer.

Det er nogle af de dramatiske scener, der siden i går har udspillet sig i flere amerikanske byer.

Særligt i Seattle var der voldelige sammenstød, hvilket førte til 45 anholdelser, mens 21 politibetjente blev såret, rapporterer BBC.

Tidligere på dagen samlede tusinder af demonstranter sig på fredelig vis i protest mod politivold og indsættelsen af føderale betjente i blandt andet Seattle og Portland.

Sent på eftermiddagen tog det dog en voldelig drejning, da en gruppe demonstranter satte en byggeplads ved den sikrede institution i brand og angreb en retsbygning og flere butikker.

Herefter erklærede politiet demonstrationerne for optøjer, hvorefter der opstod kampe mellem ordensmagten og de protesterende.

Drama i flere byer

Seattle var ikke alene om at lægge asfalt til dramatiske scener i løbet af det seneste døgn.

I Aurora i staten Colorado blev en person ifølge politiet såret af skud, da en demonstrant affyrede et skydevåben, da en bil nærmede sig en gruppe demonstranter med høj fart.

  • Demonstrationen i Aurora udviklede sig pludselig dramatisk, da en bil kørte mod den store forsamling af demonstranter. (Foto: Michael Ciaglo © Scanpix)
  • Det fik en mand til at skyde mod bilen. (Foto: Michael Ciaglo © Scanpix)
  • I den forbindelse blev en anden demonstrant såret af skud. (Foto: Michael Ciaglo © Scanpix)
  • Manden blev indlagt i stabil tilstand, oplyser politiet. (Foto: Michael Ciaglo © Scanpix)
  • Ambulancefolk ser til en kvinde, der kom til skade, da hun sprang i grøften for at undgå at blive ramt af bilen. (Foto: Michael Ciaglo © Scanpix)
1 / 5

Også i storbyen Austin i Texas blev der affyret skud ved en demonstration. Her blev en mand dræbt af skud under en demonstration. Politiet i byen oplyser, at manden muligvis nærmede sig en bil med et skydevåben, hvorefter han blev skudt af bilisten, beretter New York Times.

- Det eneste jeg ved, er, at det er forfærdeligt, når nogen dør, mens de demonstrerer, lyder det fra byens borgmester, Steve Adler, i en udtalelse.

- Vores by er rystet, og - ligesom så mange andre i vores samfund - er jeg knust og chokeret.

I Omaha i staten Nebraska siger politiet, at mindst 75 personer er anholdt, mens der også var kampe mellem demonstranter og politi i Los Angeles.

Flere såret ved milits' demonstration

Også i Louisville i delstaten Kentucky var der folk på gaden i går. Her krævede de fremmødte retfærdighed for Breonna Taylor, der blev skudt og dræbt, da betjente stormede hendes lejlighed i Louisville 13. marts.

Hun blev skudt otte gange, da politiet uden varsel stormede lejligheden i forbindelse med en narkosag, som hun ikke var involveret i.

Den ene af de involverede betjente blev fyret for en måned siden, mens to andre er blevet sat på tvungen orlov. Ingen er dog blevet sigtet i sagen.

Det har vakt kritik fra flere sider, og i går marcherede tungt bevæbnede medlemmer af den sorte milits NFAC gennem Louisvilles gader med et krav om at fremskynde efterforskningen og være mere åbne i sagen, beretter Ritzau.

Forud for demonstrationen blev tre deltagere lettere såret, da et våben gik af ved en fejl.

Flere bevæbnede demonstranter gik ned på knæ, da ambulancefolk med politieksport evakuerede de sårede:

Da demonstrationen gik i gang, holdt politiet de væbnede demonstranter adskilt fra en væbnet moddemonstration. Ifølge BBC er der ikke meldinger om konfrontationer.

  • Lederen af NFAC, John "Grandmaster Jay" Johnson ledte i går en stor gruppe bevæbnede personer gennem Louisville i delstaten Kentucky. (Foto: Bryan Woolston © Scanpix)
  • NFAC står for "Not Fucking Around Coalition" og er en afroamerikansk milits. (Foto: JEFF DEAN © Scanpix)
  • De sætter blandt andet fokus på drabet Breonna Taylor. (Foto: JEFF DEAN © Scanpix)
  • Louisville bød også på bevæbnede moddemonstranter i går. (Foto: JEFF DEAN © Scanpix)
1 / 4

Vrede over føderale betjente

Gårsdagens protester i blandt andet Seattle var rettet specifikt mod indsættelsen af føderale betjente i særligt Portland i delstaten Oregon.

New York Times peger på, at den seneste tids kampe mellem demonstranter og føderale betjente i byen har været med til at genantænde protesterne i USA, der mange steder har stilnet af i de seneste uger.

Præsident Trumps indsættelse af de særlige betjente er sket mod Portland-borgmesterens vilje, og flere kritikere peger på, at deres fremfærd blot har fået uroen i byen til at stige.

Betjentene er blevet beskyldt for at overskride deres mandat ved at patruljere gaderne i stedet for blot at beskytte føderal ejendom.

Flere videoer på sociale medier viser også, hvordan formodede føderale betjente uden tydeligt id i civile køretøjer anholder demonstranter uden en forklaring.

Facebook
Twitter