Urolighederne fortsætter i nogle svenske byer

Fredag aften og nat fortsatte urolighederne omkring Stockholm, men indtil videre er der mere roligt end de seneste nætter.

I bydelen Husby er der natten til lørdag roligt. Her ygger folk sig på gaden og griller. (Foto: Louise Damløv © DR)

Volden og ildspåsættelserne omkring Stockholm fortsætter fredag aften, hvor der meldes om flere brande, ildspåsættelser og stenkast. Men i andre områder, der ellers har været plaget af uro, stimler folk sammen på gaden for at hygge sig.

Det er primært bydelen Vivalla i den svenske by Örebro, der fredag aften er blevet udsat for brande og stenkast mod politiet.

Derudover er der ifølge flere svenske medier udbrudt brand i en skole i byen Södertälje, og der meldes også om brande i byen Norsborg og brændede biler i byen Tentra.

Andre områder er stille

Men i andre af de områder, hvor unge uromagere de seneste nætter har hærget byen, er der stille. Det er der for eksempel i den den stockholmske forstad Husby, hvor der de seneste dage har været mange optøjer.

- Det er helt anderledes i aften. Folk her er udenfor og griller, og folk er glade, siger en af de vagter, der går rundt i Husby og sørger for, at der er ro i gaderne.

Politiet er massivt til stede flere steder i og omkring Stockholm. (Foto: Louise Damløv © DR)

Ifølge flere af de borgere i Husby, dr.dk har talt med, har de unge nu lyttet til opfordringen til at stoppen volden, fordi det har været "de rigtige", der har bedt dem om at stoppe.

I fem nætter i træk har der været uroligheder og optøjer i de stockholmske gader, hvor unge mennesker har kastet med sten, sat ild til biler - og også til en skole og en politistation.

Indtil videre har urolighederne fredag aften ikke været lige så voldsomme, som de har været de seneste dage, men der er altså meldninger om optøjer i flere byer - primært lidt uden for Stockholm.

Lokale håber på ro

Dr.dk har talt med flere borgere i de ramte bydele i Stockholm, og mange af dem håber, at optøjerne snart vil være forbi. Men selv om de ikke accepterer volden, forstår de også godt, at de unge reagerer.

- Vi accepterer selvfølgelig ikke volden, men jeg forstår godt, at de er magtesløse, siger Diego Klappenbach, siger Diego Knappenbach, der bor i bydelen Husby.

Politiet er massivt til stede flere steder i og omkring Stockholm. (Foto: Louise Damløv © DR)

Og han er ikke den eneste, der forstår de unges frustration:

- Jeg forstår godt, for de er utilfredse med, at politikerne har overset dem. De har ikke noget arbejde, deres forældre har ikke noget arbejde, og ingen hjælper dem til at få uddannelse og gå til aktivtiter efter skole, siger Sody Gasemi, der er salgsassistent i en butik.

Men hun håber også, at de unge stopper volden.

- Jeg er ikke selv bange, men der er nok mange børn og børnefamilier, der er bange, siger hun.

Facebook
Twitter