Urolighederne vokser i USA, efter en sort mand blev skudt i ryggen af hvide betjente

Guvernøren i Wisconsin, Tony Evers, sætter Nationalgarden ind på grund af uroligheder og protester.

I New York, Portland og ikke mindst i Wisconsin har der i nat dansk tid været demonstrationer mod politivold i USA.

Særligt i byen Kenosha i Wisconsin har der været voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter, efter at en sort mand blev skudt i ryggen af hvide betjente forleden. Den demokratiske delstatsguvernør, Tony Evers, har erklæret undtagelsestilstand og bedt Nationalgarden om hjælp.

Her ses, hvordan kampklædt politi bevæger sig ud af rådhuset i Kenosha for at konfrontere demonstranterne.

Urolighederne sker, efter en video delt på sociale medier dokumenterer, at hvide betjente i netop Kenosha skyder den sorte mand Jacob Blake i ryggen flere gange, mens han er på vej ind i sin bil.

Hans tilstand er stabil.

En video optaget af vidner, som ser episoden fra den anden side af gaden, viser, at Blake går rundt om en firehjulstrækker, mens politifolk følger efter ham - mindst én har pistolen rettet mod hans ryg. Betjentene råber til Blake.

Herefter kan syv skud høres, da Blake, som lader til at være ubevæbnet, åbner bildøren. En kvinde hopper overrasket op.

Videoen, der indeholder stærke billeder, er blevet delt af både lokale og nationale medier.

Flere medier herunder avisen Chicago Tribune rapporterer, at Jacob Blake er kendt af politiet i forvejen, og at der så sent som i starten af juli i år blev udstedt en arrestordre på ham. Det er uvist, om ordren stadigt er gyldig, og Blake har aldrig fået beskikket en advokat.

- Mens vores stat bearbejder endnu et angreb mod en sort mand, mens samfundet er i sorg og udøver dets sikrede rettigheder for at kræve retfærdighed, og mens Jacob Blake kæmper for sit liv - mindes vi om, at racisme er en folkesundhedskrise. Der er ingen tid at spilde, skriver Tony Evers på Twitter.

Evers har indkaldt delstatens parlament til en særlig samling næste mandag. Her ønsker han at få vedtaget en lovgivning, der i højere grad skal gøre politifolk ansvarlige, hvis de udøver magt på farlig vis.

  • Borgere i Kenosha vågnede op til en by præget af nattens uroligheder. (Foto: © scott olson, Scanpix)
  • Der var blandt andet sat ild til biler, varevogne og lastbiler. (Foto: © scott olson, Scanpix)
  • Det samme skete for restauranten her, hvor også vinduerne blev ødelagt. (Foto: © TANNEN MAURY, Scanpix)
  • Ifølge AP så politiet sig nødsaget til at benytte tåregas mod de fremmødte demonstranter. Her ses politiet foran det lokale domhus dagen derpå. (Foto: © scott olson, Scanpix)
  • Skolen her, som ligger tæt på domhuset, hvor urolighederne blandt andet stod på, valgte at beklæde vinduerne med træplader. (Foto: © scott olson, Scanpix)
  • 'De dræber os, fordi de frygter os. Æret være de døde', står der skrevet på domhuset. (Foto: © TANNEN MAURY, Scanpix)
1 / 6

Demonstrationerne ventes at fortsætte

Nogle demonstranter i byen Kenosha, der ligger lige syd for delstatens største by Milwaukee, har antændt brande og kastet med mursten og molotovcocktails mod politiet. Det har fået myndighederne til at lukke offentlige bygninger.

Du kan se mere fra nattens demonstrationer i Kenosha i videoen øverst i denne artikel.

Demonstranterne melder, at der er nye aktioner på vej mandag aften amerikansk tid.

Selve skudepisoden skete omkring klokken 17 lokal tid søndag, da betjente blev kaldt ud til en anmeldelse om husspektakler.

Politiet oplyser ikke i pressemeddelelsen, hvorfor de skød manden. Men de skriver, at betjentene ydede førstehjælp, inden manden blev bragt til hospitalet.

De involverede betjente er efterfølgende blevet sendt på orlov, mens Wisconsins anklagemyndighed undersøger sagen. Wisconsin er nabostat til Minnesota, hvor den sorte mand George Floyd for tre måneder siden døde under en anholdelse foretaget af hvide betjente.