USA advarede Rusland om angreb

Det amerikanske forsvarsministerium tog forholdsregler for at sikre både russiske og syriske soldater på den luftbase, som de i nat angreb med 59 krydsermissiler.

Det er Shayrat luftbasen nær Homs, Syrien, som i nat blev angrebet og nærmest destrueret af et amerikansk luftangreb. Basen husede både russiske og syriske kampfly. (Foto: handout © Scanpix)

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium var Rusland blevet advaret om, at et angreb mod den syriske luftbase nær Homs var på vej.

Men man søgte ikke russisk tilladelse fra Rusland, inden angrebet blev indledt. Det skriver blandt andet Reuters.

- De russiske styrker blev underrettet forud for angrebet igennem allerede etablerede kontaktlinjer.

- USA's militære planlæggere tog samtidig forholdsregler for at minimere risikoen for russisk og syrisk militærpersonel på luftbasen, lød det i nat fra talsmand Jeff Davis fra Pentagon, det amerikanske forsvarsministerium.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Ifax var der da heller ingen russiske soldater blandt de fire soldater, som ifølge en talsmand for den syriske regering blev dræbt i angrebet.

Fjernede fly

Russiske medier har tidligere rapporteret, at Kreml ikke var blevet orienteret om det forestående angreb, som fandt sted i nat omkring klokken 3.45.

Men ifølge et libanesisk medie nåede den syriske hær at evakuere størstedelen af deres kampfly fra basen forud for angrebet. Det skriver Reuters. Det skal bemærkes, at disse oplysninger ikke er bekræftet fra officiel hold.

Det var ikke kun Rusland, der blev adviseret om angrebet på forhånd. Også Frankrig modtog ifølge landets udenrigsminister besked i nat, inden de 59 krydsermissiler blev affyret.