USA advarer om, at russisk invasion af Ukraine kan ske 'når som helst' - men Rusland afviser planer om en invasion

Rusland opfordrer USA til at 'stoppe hysteriet' omkring den ukrainske region Donbass.

Russiske tropper ankommer her til Belarus den 18. januar, hvor de skal deltage i militærøvelser med landets militær. Øvelserne har skabt yderligere bekymring i USA. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

USA slog tirsdag aften endnu en gang alarm over et potentielt russisk angreb mod Ukraine.

Krisen er ved at nå et "ekstremt farligt" stadie, lød det i går på en pressebriefing i Det Hvide Hus.

- Vi mener, at vi nu er der, hvor Rusland på et hvilket som helst tidspunkt kan indlede et angreb på Ukraine, siger pressesekretær i Det Hvide Hus Jen Psaki tirsdag ifølge blandt andre nyhedsbureauet Reuters.

- Det står mere klart end nogensinde før, tilføjer hun.

Ifølge USA giver militærøvelser i Belarus, tidligere kaldet Hviderusland, hvor et stort antal russiske soldater deltager, Rusland øgede muligheder for at angribe Ukraine.

Et tog med russisk militærmateriel ankommer i Belarus til de fælles øvelser mellem russisk og belarussisk militær den 18. januar 2021. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Ifølge amerikanske embedsmænd overgår antallet af russiske soldater, hvad der er normalt for en øvelse.

Amerikanske embedsmænd siger ifølge Reuters, at USA ønsker fred, men forbereder sig på en mulig konflikt.

Meddelelsen om de russiske styrkers ankomst kommer på et tidspunkt, hvor de stærke spændinger mellem øst og vest i forbindelse med krisen i Ukraine synes at tage mere og mere til. Ukraine og Vesten frygter, at det trækker op til en russisk invasion.

Stop hysteriet

Rusland insisterer dog på, at landet ikke har nogen planer om at invadere Ukraine, og opfordrer USA til at "stoppe hysteriet" omkring den ukrainske region Donbass.

Det udtaler den russiske ambassade i USA i en erklæring på Facebook i nat dansk tid.

- Vi understreger endnu en gang: Rusland kommer ikke til at angribe nogen, skriver ambassaden på Facebook ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

- Øvelsen med at flytte tropper på vores egen jord er vores ret. Vi opfordrer til at stoppe hysteriet og ikke forværre spændingerne omkring Donbass-problemet.

- Og vigtigst af alt: Til ikke at skubbe "brushoveder" i Kijev mod nye provokationer, tilføjer den russiske ambassade.

Bør opgive våbenplaner

Hvis de amerikanske myndigheder vil løse konflikten i Ukraine med diplomatiske midler, bør de opgive planerne om at levere flere våben til landet, mener Rusland.

- Hvis USA virkelig ønsker at løse den ukrainske konflikt med diplomatiske bestræbelser, så bør de opgive planerne om at levere nye våbenforsendelser til Ukraines væbnede styrker, skriver den russiske ambassade i opslaget på Facebook.

- I stedet bør Washington bruge sin indflydelse til at overbevise de ukrainske myndigheder om at stoppe med at sabotere Minsk-aftalerne.

Minsk-aftalen handler om at skabe fred i Østukraine og blev indgået mellem Rusland, Ukraine, Frankrig og Tyskland i 2015.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, ventes fredag at mødes med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, i Genève.

Blinken tager onsdag til den ukrainske hovedstad, Kijev. Torsdag skal han mødes med USA's europæiske allierede - blandt andet i Berlin.

/ritzau/