USA aflyser deltagelse i saudiarabisk konference

I løbet af dagen har både virksomheder og ministre meldt at de alligevel ikke kommer til investeringstopmødet.

Den amerikanske finansminister Steven Mnuchin skal ikke til Saudi-Arabien i næste uge. (Foto: Str © Scanpix)

Den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, melder nu ud, at han aflyser sin deltagelse i en saudiarabisk investeringskonference i næste uge.

- Jeg har netop holdt møde med præsident Trump og udenrigsminister Pompeo, og vi har besluttet, at jeg ikke deltager i Future Investment Initiative-topmødet i Saudi-Arabien, skriver han på Twitter.

Aflysningen kommer, selv om den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo tidligere på eftermiddagen manede til tålmodighed, når det angår en amerikansk reaktion på journalisten Jamal Khashoggis forsvinden.

De tyrkiske myndigheder hævder, at journalisten, som ikke kom ud igen fra sit møde på det saudiarabiske konsulat i Istanbul 2. oktober, blev dræbt derinde af saudiske agenter.

Men USA venter på, at Saudi-Arabien selv undersøger, hvad der skete, fastslår Pompeo.

- Her til morgen sagde jeg til præsident Trump, at vi bør give dem et par dage mere (...) så også vi har en komplet forståelse af fakta, sagde Pompeo til pressen, ifølge Reuters.

Ministre og virksomheder boykotter konference

Også præsident Trump selv har på Twitter gjort det klart, at USA ikke vil skride til konklusioner, men vente på de saudiske og tyrkiske undersøgelser.

Alligevel har den amerikanske regering besluttet ikke at være til stede ved investeringkonferencen i lighed med blandt andet den britiske handelsminister Liam Fox, som ifølge BBC aflyste tidligere på dagen.

Også den franske og hollandske handelsminister har meldt afbud til konferencen, ligesom blandt andet virksomhederne JPMorgan Chase, Blackrock, MasterCard, HSBC og Ford har besluttet at blive hjemme.

Over 3.800 direktører, journalister og investorer ville oprindeligt være fløjet til Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh for at deltage i konferencen 'The Future Investment Initiative'.

Konferencen bliver sammenlignet med det årlige økonomiske topmøde i byen Davos i Schweiz og kaldes "Davos i ørkenen".