USA: Alle har ret til at bære våben

USA's hovedstad Washington D.C. bliver nødt til at droppe sit forbud mod håndvåben. Landets højesteret har afgjort, at alle amerikanere har ret til at bære våben.

Enhver amerikaner har ret til at forsvare sig ved at eje et skydevåben, har retten afgjort. (© AP Graphics)

USA's hovedstad Washington D.C. bliver nødt til at droppe sit 32 år gamle forbud mod håndvåben.

Landets højesteret har afgjort, at alle amerikanere har ret til at bære våben, og at Washingtons forbud dermed strider mod forfatningen. Det er første gang i USA's historie, at højesteret anerkender, at privatpersoner har den ret.

Der har ellers været juridisk tvivl om, hvorvidt teksten fra 1791 handlede om privatpersoner eller personer, der gjorde militær tjeneste.

Vagt ville have våben med hjem

Kendelsen, der præciserer den såkaldte second amendment - anden tilføjelse til forfatningen - blev vedtaget med fem stemmer mod fire.

Sagen handlede om en vagt ved en af forbundsregeringens bygninger, som bærer våben, når han er på arbejde. Vagten ønskede at have sit våben med sig hjem til brug i selvforsvar.

Men Washington, der huser såvel Det Hvide Hus som Kongressen og den amerikanske regering, har nogle af de strengeste våbenlove i landet. Siden 1976 har privat besiddelse af håndvåben været strengt forbudt, og geværer skal holdes uladte under lås og slå i hjemmet.

Dommer: Intet bevis i lovteksten

John Paul Stevens er en af de dommere, der stemte imod forslaget. Han mener ikke, at der noget bevis for, at lovteksten skulle gælde for alle amerikanere.

- Flertallet (af højesteretsdommere, red.) vil have os til at tro, at forfatningens fædre for 200 år siden påtænkte at afskære myndighederne fra at begrænse brugen af våben. Det er der ikke bevis for nogen steder, siger John Paul Stevens.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk