USA-ambassadør om millionstøtte: Vigtigt for Trump at hjælpe Grønland med at trives

USA er klar med en stor investering i Grønland, samtidig med at landet opretter et konsulat.

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, siger, at USA vil yde økonomisk støtte til Grønland. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Grønlands Landsstyre, Naalakkersuisut, bekræfter, at stormagten USA har investeret 83 millioner kroner i Grønland.

Pengene skal ifølge en pressemeddelelse fra landsstyret gå til "konsulent- og rådgivningsassistance fra amerikanske eksperter, samt gennem eksisterende programmer under det amerikanske udenrigsministerium."

Og den amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, er glad, men fremlægger kun få detaljer om, hvad pengene skal gå til. Ved en pressebriefing siger hun:

- Vi er interesserede i, at grønlænderne finder deres fødder økonomisk, vi kan eksempelvis hjælpe med turisme. Vi har mange store nationalparker, som er velbesøgte, og som vi passer godt på, siger hun.

- Vi kan dele erfaringer med Grønland på turismeområdet, og også om olie, gas og minedrift.

Carla Sands, USA's ambassadør til Danmark. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Landsstyret skriver, at man fra amerikansk side ønsker at fokusere på sektorer i Grønland, som vil gavne den økonomiske udvikling i Grønland, herunder indenfor råstofbranchen, turismen og uddannelse.

Videre fortæller Sands, at hun har set det som sit primære mål som ambassadør til Danmark at genåbne USA's konsulat i Grønland.

- Det er vores nabo, det ligger lige ved siden af den amerikanske nordøstkyst. Det er verdens største ø. Det er vigtigt for Trump-administrationen, at vi kan hjælpe Grønland med at trives. De er en tæt nabo. Det er kun naturligt, at vi samhandler.

Ikke siden 1953

Investeringen var ventet, eftersom USA i maj åbner et konsultat i Grønlands hovedstad Nuuk, og kommer mindre end et år efter, at USA's præsident, Donald Trump, udtrykte interesse for at købe Grønland. Det blev som bekendt blankt afvist af den danske statsminister, Mette Frederiksen (S).

USA har ikke haft et permanent konsulat i Grønland siden 1953, og den kommende konsul Sung W. Choi, glæder sig til opgaven, siger han i en pressebriefing.

- Vi skal udvikle synergi. De 12 millioner dollar er et nyt skridt frem. Vi sætter handling bag vores ord. Og vi hjælper med at opbygge kapacitet til at tiltrække investeringer. Jeg ved ikke, om I har været i Grønland. Det skal I simpelthen. Nu starter et nyt kapitel. Vi skal skabe sikkerhed, handel og gode projekter i landet.

Det skal bemærkes, at Grønland nu i en håndfuld år har haft diplomatisk tilstedeværelse i USA i form af en ambassade inde i den danske ambassade i hovedstaden, Washington D.C.

Spillet om Arktis

Den amerikanske interesse i Grønland skyldes blandt andet, at USA på den militære front især er bekymret for Rusland, der er i færd med at styrke sine baser i Arktis, og ligeledes Kina.

Den amerikanske interesse i Grønland blev yderligere konkretiseret og genoplivet, da ambassadør Sands lod en kronik publicere hos onlinemediet Altinget.

- De uudnyttede ressourcer i hele Arktis er i sandhed bemærkelsesværdige og omfatter olie og gas, fisk, der har betydning for den globale fødevareforsyning, sjældne jordarter, samt vigtigst af alt mennesker, der bestræber sig på at skabe fremgang i deres tilværelse, skriver Carla Sands i sin kronik.

Kofod: 'Det er fantastisk'

Både den kommende konsul i Grønland, Sung W. Choi, og ambassadøren til Danmark, Carla Sands, gentager flere gange i deres pressebriefing, at regeringen i Danmark støtter op om det amerikanske engagement i Grønland.

Det bekræfter Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S) over for DR Nyheder.

- Vi synes fra den danske regerings side, at det er helt fantastisk, at der er det her amerikanske engagement i Grønland. Der har længe været en øget amerikansk interesse for Grønland og et ønske fra Danmark og Grønlands side om at få flere investeringer og udvikling til Grønland, siger han.

Efter planen indtræder den nye amerikanske konsul i embedet i maj eller juni.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk