USA-analytiker om sparerunde hos bilgigant: 'En af de værste nyheder, Trump kunne få'

Beslutningen kan påvirke præsidentens handelspolitik, lyder vurderingen.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er ikke tilfreds med General Motors-direktør Mary Barra, der hedder sidder i forgrunden. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, kunne nærmest ikke have fået en værre start på ugen, end den han fik i går, hvor General Motors meddelte, at virksomheden vil nedlægge knap 15.000 nordamerikanske stillinger.

Sådan lyder vurderingen fra Søren Dal Rasmussen, som er indenrigsanalytiker hos netmediet Kongressen.com, der har specialiseret sig i at dække amerikanske politik.

- Donald Trump er rigtig presset, og der er ingen tvivl om, at det er en af de værste politiske nyheder, som præsidenten kunne få, siger han.

Bilfabrikanten vil blandt andet lukke fabrikker i delstaterne Michigan og Ohio, som Donald Trump vandt under præsidentvalgkampen i 2016.

Salget af nyproducerede biler går trægt i USA. (Foto: ALAN FREED © Scanpix)

Derfor kan beslutningen ifølge Søren Dal Rasmussen komme til at gøre ondt på de vælgere – ikke mindst den hvide arbejderklasse – som præsidenten har brug for, hvis han skal genvælges om små to år.

- Under præsidentvalgkampen i 2016 var et af hans største budskaber, at han ville hjælpe de glemte samfund og de ufaglærte arbejdere og sikre deres arbejdspladser. Og han har sagt ved mange vælgermøder – både under præsidentvalget og det seneste midtvejsvalg – at ’økonomien aldrig har haft det så godt før’, og at han ’nok skal sørge for, at arbejdspladserne vender tilbage’. Nu er det modsatte sket, og det er alvorligt for præsidenten, siger Søren Dal Rasmussen og fortsætter:

- Det er noget, der virkelig kan rykke ved de svingvælgere, som fortsat er tilbage. Særligt i de vigtigste stater, når det kommer til præsidentvalget i 2020. Derudover bliver det let for de demokratiske modstandere at beskylde ham for løftebrud nu. Han kunne ikke levere det, han lovede, siger han.

Trump vred over beslutning

Den amerikanske præsident lagde da heller ikke selv skjul på sin utilfredshed med beslutningen, da han i går blev spurgt ind til bilfabrikantens sparerunde.

- Jeg er ikke tilfreds med det, sagde han og understregede, at han kort forinden havde talt et alvorsord med bilfabrikantens administrerende direktør, Mary T. Barra.

- Jeg sagde til hende: ’Det her land har gjort meget for General Motors, så I har bare at vende tilbage snart’. Det her er Ohio, og I har bare at vende tilbage der snart. Så vi har lagt meget pres på dem, sagde præsidenten til den fremmødte presse.

Mary Barra, der er administrerende direktør for General Motors, er blevet mødt med kritik fra den amerikansk præsident. (Foto: REBECCA COOK © Scanpix)

Ifølge Mary T. Barra er der dog ingen enkeltstående årsag til, at bilfabrikanten, der er den tredjestørste i verden, nu vil skære 15 procent ned på antallet af medarbejder i USA og Canada.

- Vi gør det nu, hvor både virksomheden og økonomien er stærk, for at kunne være i front i markedet, der ændrer sig hurtigt, sagde hun ifølge The New York Times.

Der bliver blandt andet peget på, at salget af nyproducerede biler går trægt, og at General Motors fremover vil satses på elektriske og selvkørende biler.

Kan præge Trumps politik

Men bilgiganten har også kunnet mærke følgerne af den straftold, som Donald Trump har indført på importeret stål fra udland.

I juni nedjusterede General Motors sine forventninger til 2018 som følge af de stigende stålpriser.

Og selvom Donald Trump selv har udtalt, at straftolden er blevet indført for at hjælpe den amerikanske industri, så kan General Motors melding godt få en betydning for præsidentens handelspolitiske kurs, vurderer Søren Dal Rasmussen.

- Donald Trump har sagt, at handelskrige er enkle og lette at vinde. Men det har vist sig ikke at være tilfældet. Man skal selvfølgelig være påpasselig med at forudse præsidentens handlinger. Men den hvide arbejderklasse, særligt i Midtvesten, er som sagt en af hans vigtigste vælgergrupper, og vi ved, at hans handelsafgifter disproportionalt kommer til at ramme områder, som var hovedgrunden til at han vandt i 2016, siger han og fortsætter:

- Hvis der er noget, der kan få ham til at ændre retning, så er det, at hans handelspolitik kommer til at føre til upopulære fabrikslukninger.

Donald Trump besøgte sidste år en af General Motors fabrikker i Michigan. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)
Facebook
Twitter