USA angriber og dræber Assad-venlige styrker: Det var selvforsvar

Den amerikansk-ledede koalition har ramt og dræbt adskillige pro-syriske styrker.

Det amerikanske angreb kommer, efter at pro-syriske styrker har angrebet den arabisk-kurdiske milits Syriens Demokratiske Styrker, der er USA's allierede i krigen mod Islamisk Stat. (Foto: © Erik De Castro)

Den amerikansk-ledede koalition i Syrien har udført luft- og artilleriangreb mod syriske styrker, der støtter landets præsident, Bashar al-Assad.

Det skriver koalitionen i en pressemeddelelse.

Angrebet på Assad-styrkerne kommer, efter at de har angrebet et hovedkvarter for den kurdisk-syriske milits Syriens Demokratiske Styrker (SDF), der er støttet af USA i krigen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

I det hovedkvarter, der blev angrebet, befandt der sig også folk fra den amerikansk-ledede koalition, der rådgiver og assisterer Syriens Demokratiske Styrker.

Ifølge koalitionen blev nattens angreb udført som et forsvar mod de angribende styrker og for at afværge de agressive handlinger mod allierede i Syrien, der er involveret i krigen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Flere end 100 soldater dræbt

En anonym kilde fra den amerikanske koalition siger til CNN, at der var flere end 500 soldater Assad-styrker involveret i angrebet på SDF's hovedkvarter, og at mange af dem blev dræbt, da koalitionen gik til modangreb.

- Vi vurderer, at flere end 100 fra de syriske pro-regime-styrker blev dræbt, siger han og tilføjer:

- Handlingen var selvforsvar.

Den amerikansk-ledede koalition blev dannet i løbet af sommeren og efteråret 2014, efter at terrorbevægelsen Islamisk Stat havde indtaget en række større byer i Irak og drevet tusindvis af mennesker på flugt, mens de udrullede gruppens sharia-styre i de indtagede områder.

USA står i spidsen for koalitionen, som en lang række lande - herunder Danmark - er en del af.

Rasende russer

Ifølge den amerikanske militærkilde brugte de Assad-venlige styrker blandt andet russiske kampvogne, da de angreb USA's allierede styrker.

Og det amerikansk-ledede angreb har ikke vakt begejstring i Rusland, som er allierede med det syriske regime.

- Den amerikanske koalitions handlinger er ikke i overensstemmelse med juridiske normer, siger det russiske parlamentsmedlem Franz Klintsevich til nyhedsbureauet Reuters.

- Det er uden tvivl en agression, fortsætter han.