USA beder arabiske allierede om hjælp til at isolere Iran

Iranske militser skal ud af Irak, siger Tillerson på møde med ledere fra Saudi-Arabien og Irak.

Rex Tillerson i selskab med Qatars udenrigsminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani (th). (Foto: Alex Brandon © Scanpix)

Tiden er inde, til at de iranske militser, der hjalp Irak med at bekæmpe Islamisk Stat, tager hjem.

Det siger USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, der søndag mødtes med lederne af to arabiske lande for at drøfte Irans indflydelse i Mellemøsten.

- Iranske militser i Irak skal, nu hvor kampen mod Islamisk Stat er ved at være slut, tage hjem. De udenlandske krigere i Irak skal tage hjem og lade det irakiske folk få kontrollen igen, sagde Tillerson.

Han talte på en fælles pressekonference med Iraks premierminister, Haider al-Abadi, og den saudiarabiske kong Salman.

Søger opbakning i regionen

USA søger opbakning i regionen til Trump-regeringens ønske om at begrænse den iranske indflydelse i Irak, Syrien og andre lande.

Titusinder af irakere sluttede sig til Folkets Mobiliseringsstyrker, efter at Islamisk Stat i 2014 indtog store dele af Irak.

Disse styrker er finansieret af Iran og har fået iransk træning. Det er både dem og den magtfulde iranske Quds-styrke, som Tillerson refererer til, siger en amerikansk embedsmand til Reuters.

Under sit besøg i Saudi-Arabien og Qatar langede Tillerson hårdt ud efter Irans "ondsindede opførsel" og opfordrede til, at både landene i Mellemøsten - men også Europa - kapper alle bånd til Irans magtfulde Revolutionsgarde.

USA har netop underlagt den magtfulde iranske eliteenhed sanktioner.

Bekymret for iransk indflydelse

Alle virksomheder og lande, der handler med Revolutionsgarden, "gør det virkelig med stor risiko", advarer Tillerson på søndagens pressekonference i den saudiarabiske hovedstad, Riyadh.

Amerikanerne har gennem længere tid været bekymrede for, at Iran vil udvide den indflydelse i Mellemøsten, som landet sikrede sig i kølvandet på den amerikanske invasion af Irak i 2003.

Den iranske udenrigsminister, Jawad Zarif, kritiserer USA for landets støtte til en irakisk-saudisk alliance.

- Desværre er præsident Donald Trumps regering ikke villig til at lære af sine fejl og vil ikke gå bort fra sin antiiranske kurs, siger han ifølge det iranske nyhedsbureau Insa.

/ritzau/AP