USA beder Nato støtte IS-kamp med Awacs-fly

Ifølge Nato har USA bedt om støtte fra avancerede overvågningsfly.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg siger, at man er ved at behandle en anmodning fra USA om at indsætte overvågningsfly i kampen mod IS. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger, at USA har anmodet om hjælp til at bekæmpe Islamisk Stat i Mellemøsten med de avancerede Awacs overvågningsfly.

- Vi er ved at behandle anmodningen, siger Stoltenberg.

Awacs overvåger et luftrum inden for en radius af mere end 400 kilometer og udveksler informationer med digitale dataforbindelser. De modtager ordrer fra folk på landjorden, på havet og i luften.

Ifølge Stoltenberg er verden blevet farligere og mere uforudsigelig, men at Nato tilpasser sig udviklingen for at sikre, at medlemslandene er trygge.

- Sidste år viste hvordan Nato reagerer på udviklingen, siger han og henviser til, at nedskæringerne i medlemslandenes forsvarsbudgetter er stoppet, og at der er sket en kraftig opjustering af Natos reaktionsstyrke til 40.000 mand.

Nato-landene godkendte i sidste måned en plan om at sende fly og skibe til Tyrkiet for at styrke landets luftforsvar langs grænsen til Syrien. Et af formålene med den vedtagne "forsvarspakke" er at undgå flere nedskydninger af russiske fly.

/ritzau/