USA beordrer familier til regeringsansatte i Belarus væk

Kort efter et møde i FN beder USA familier til regeringsansatte i Belarus om at forlade landet.

Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko (billedet), er en nær allieret af Rusland. Nu beordrer USA familier til amerikanske regeringsansatte i Hviderusland ud af landet. (Arkivfoto) (Foto: © BelTA, REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

USA har bedt familierne til amerikanske regeringsansatte i Belarus, tidligere kaldet Hviderusland, om at forlade landet.

Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium mandag lokal tid.

Ordren kommer, få timer efter at diplomater fra USA og Rusland verbalt stødte sammen i FN's Sikkerhedsråd, hvor situationen ved grænsen til Ukraine blev drøftet.

Kort efter mødet gentog USA sine trusler om at indføre hårde sanktioner mod russiske oligarker, hvis Rusland invaderer Ukraine.

USA anklagede også Rusland for at planlægge at opbygge sine militære styrke i Hviderusland til 30.000 soldater inden for få uger.

Ifølge den amerikanske FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, har USA set dokumentation for, at Rusland har planer om at øget antallet til over 30.000 soldater nær grænsen mellem Hviderusland og Ukraine i begyndelsen af februar.

Ruslands FN-ambassadør, Vassilij Nebenzia, afviste denne påstand og fastholdt, at de russiske soldater i Hviderusland til en fælles øvelse.

Rusland aldrig har truet med at invadere den tidligere sovjetrepublik, lød det fra Nebenzia, som beskyldte USA for at oppiske en krigerisk stemning.

- Diskussionerne om en krigstrussel er i sig selv provokerende. Du efterlyser det næsten, du vil have det til at ske, sagde han til sin amerikanske kollega.

Et russisk kampfly lander på en belarussisk militærbase den 27. januar som led i de fælles militærøvelser mellem de to lande. (Foto: © RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, Ritzau Scanpix)

Usædvanlig og bekymrende

I en rejsemeddelelse udsendt af USA's udenrigsministerium mandag står der, at ministeriet har beordret familiemedlemmer til amerikanske regeringsansatte ud af Belarus.

Samtidig advarer udenrigsministeriet amerikanere mod at rejse til den tidligere sovjetrepublik. Det skyldes "den vilkårlige håndhævelse af loven, risikoen for tilbageholdelse og usædvanlig og bekymrende russisk militæropbygning langs Belarus' grænse til Ukraine".

Rusland har samlet flere end 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine og har derudover indsat omkring 5.000 soldater i Belarus, vurderer USA.

For godt en uge siden - den 23. januar - oplyste USA's udenrigsministerium, at USA har beordret familiemedlemmer til ansatte ved den amerikanske ambassade i Ukraines hovedstad, Kiev, hjem.

Samtidig bør alle amerikanske statsborgere i det østeuropæiske land overveje at forlade landet som følge af truslen om militær indgriben fra Rusland, lød det.

I en særskilt meddelelse advarede udenrigsministeriet desuden sine borgere mod at rejse til Rusland som følge af "de igangværende spændinger langs grænsen til Ukraine".

Brevvekslinger fortsætter forud for udenrigsministermøde

Forhandlingerne mellem USA og Rusland omkring konflikten med Ukraine fortsætter i dag, hvor de to landes udenrigsministre, Antony Blinken og Sergej Lavrov, skal tale sammen.

Forud for mødet har Rusland informeret USA om sit standpunkt i forhold til Ukraine. Det sker, efter at USA i sidste uge afleverede sit svar på Ruslands sikkerhedsbekymringer vedrørende Ukraine.

Det oplyser USA's udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi kan bekræfte, at vi har modtaget en skriftlig opfølgning fra Rusland. Det vil være uproduktivt at forhandle offentligt, så vi vil lade det være op til Rusland, om de ønsker at tale om deres svar, siger en talsmand for ministeriet.

/ritzau/AFP

Artiklen er opdateret klokken 8.20: Det fremgik af teksten, at Ruslands og USA's udenrigsministre skal mødes i dag tirsdag for at fortsætte forhandlinger. Det er dog ikke tilfældet. De to skal blot tale sammen og altså ikke mødes ansigt til ansigt. Det er nu rettet i teksten.