USA beordrer Rusland til at lukke konsulat i San Francisco

I månedsvis har de to nationer langet ud efter hinanden med lukning af konsulater og ekskludering af diplomater.

Det russiske generalkonsulat i storbyen San Francisco skal være lukket inden lørdag. (arkivfoto) (Foto: © Josh Edelson, Scanpix)

Luk jeres generalkonsulat i San Francisco og to bygninger i New York og Washington D.C. inden lørdag.

Sådan lyder den kontante besked i dag fra USA til Rusland, skriver britiske BBC.

Udmeldingen kommer, efter at de russiske myndigheder i sidste måned besluttede, at 755 amerikanske diplomater, der er udstationeret i Rusland, skal sendes tilbage til USA.

Det var et svar på amerikanske sanktioner for Ruslands annektering af Krim-halvøen og den mulige russiske indblanding i det amerikanske præsidentvalg sidste år.

Sådan har de to landet givet og taget i flere måneder.

En ond spiral

De amerikanske diplomater skal være ude af Rusland inden fredag - altså dagen før, Rusland skal have lukket generalkonsulatet i San Francisco og de to bygninger, der fungerer som handelsmissioner.

Der er dog ikke stillet krav om, at de russiske diplomater skal forlade USA.

- Selvom der fortsat er forskel i antallet af diplomater og konsulater, har vi (USA, red.) valgt at lade de russiske myndigheder beholde nogle af ejendommene i et forsøg på at stoppe den nedadgående spiral i vores forhold, skriver det amerikanske udenrigsministerium.

Rusland har tre andre generalkonsulater i USA ud over det i San Francisco. De ligger i New York, Seattle og Houston.

Den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, ærgrer sig over USA's beslutning om at lukke de diplomatiske bygninger, hvilket han fortalte sin amerikanske kollega, Rex Tillerson, under et telefonopkald torsdag.

- Moskva vil følge de nye foranstaltninger tæt, og vi vil nu overveje vores reaktion på kravet, skriver Ruslands udenrigsministerium.

De to udenrigsministre forventes at mødes til FN's generalforsamling i september.