USA beskylder Iran for 'åbenlyse angreb'

Udenrigsminister Mike Pompeo kritiserer nu Iran for at stå bag dagens angreb mod to olietankskibe.

Ifølge USA's udenrigsminister Mike Pompeo stod Iran bag dagens 'åbenlyse angreb' på olietankere i Omanbugten. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)

Det var Iran, der stod bag dagens angreb, hvor to olietankere blev efterladt i flammer, så besætningerne måtte evakueres.

Det siger USA's udenrigsminister Mike Pompeo ved et pressemøde torsdag aften dansk tid. Pompeo kalder hændelserne for 'åbenlyse angreb'.

- Det er vurderingen fra de Forenede Staters regering, at Iran er ansvarlig for de angreb, der blev gennemført i Omanbugten i dag, siger Mike Pompeo under en pressebriefing i det amerikanske udenrigsministerium i Washington.

Vurdering baseret på våbentyper

- Vurderingen baserer sig på efterretninger, de benyttede våbentyper, graden af ekspertise der kræves for at gennemføre en sådan operation, nylige lignende iranske angreb på skibsfarten og det faktum, at ingen selvstændige grupper i området har ressourcerne eller evnerne til at gennemføre en sådan operation, siger Mike Pompeo ifølge Reuters.

De formodede angreb efterlod to olietankere i flammer efter flere eksplosioner. Blandt andet det norskejede fartøj Front Altair. Besætningerne på begge skibe blev senere evakueret.

Iran har tidligere på dagen afvist at stå bag episoderne.

Episoden skærper en i forvejen anspændt situation med øget militær aktivitet i Den Persiske Golf, hvor fire andre tankskibe for en måned siden blev angrebet med miner i havnebyen Fujairah i De Forenede Arabiske Emirater.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter