USA blokerer for FN-udkast om dødelig vold i Gaza

Det er uvist, hvad der ligger til grund for USA's blokering af udkastet, hvori FN opfordrer til beherskelse.

Volden i Gaza brød ud, da titusindvis af palæstinensere fredag protesterede nær grænsen. Her stødte demonstranter sammen med israelske soldater, som svarede igen med tåregas og skud. (Foto: © Jack guez, Scanpix)

USA blokerede lørdag for et udkast i FN's Sikkerhedsråd om de dødelige sammenstød ved grænsen mellem Gazastriben og Israel.

I udkastet opfordrer FN til beherskelse samt en undersøgelse af sammenstødene, der siden fredag har kostet 16 mennesker livet.

Det oplyser unavngivne diplomater ifølge nyhedsbureauet AFP.

Volden i Gaza brød ud, da titusindvis af palæstinensere fredag protesterede nær grænsen. Her stødte demonstranter sammen med israelske soldater, som svarede igen med tåregas og skud.

Foruden de 16 dræbte blev flere end 1400 mennesker såret. Af dem blev 758 ramt af skud, oplyser sundhedsministeriet i Gaza.

Kuwait, der repræsenterer de arabiske lande i FN's Sikkerhedsråd, fremlagde udkastet til en erklæring. Her fremgår det, at FN blandt andet kræver en uafhængig undersøgelse af volden.

I udkastet udtrykker Sikkerhedsrådet også "alvorlig bekymring over situationen ved grænsen" samt "sorg over tabet af uskyldige palæstinensiske liv".

Udkastet blev sendt til godkendelse i FN's Sikkerhedsråd fredag, men lørdag gjorde USA indsigelser og meddelte, at landet ikke støtter udkastet.

Det er uvist, hvad der ligger til grund for USA's blokering.

/ritzau/