USA deltager i mindehøjtidelighed for Hiroshima

For første gang deltager USA i mindehøjtidelighed i Hiroshima. Det skal understrege præsident Barack Obamas vision om en verden uden atomvåben.

Hiroshimas borgmester Tadatoshi Akiba hilser på den amerikanske ambassadør John Roos ved mindehøjtideligheden. (© Scanpix)

Japan højtideligholdt fredag, at det er 65 år siden, at USA detonerede en atombombe over byen Hiroshima. For første gang deltog USA i ceremonien.

En fredsklokke lød i Hiroshima klokken kvart over otte netop på det tidspunkt om morgenen, hvor det amerikanske fly Enola Gay for 65 år siden kastede verdenshistoriens første atombombe.

Titusinder af ældre overlevende, deres børn og de mange officielle gæster holdt et minuts stilhed under den brændende sommersol.

145.000 døde

Hiroshima var for 65 år siden en by med 350.000 indbyggere. Inden udgangen af 1945 var 145.000 døde - enten øjeblikkeligt, da bomben sprængtes eller af den radioaktive stråling, som i månederne efter fortsatte med at kræve menneskeliv.

Tre dage efter kastede USA en atombombe over byen Nagasaki, hvilket umiddelbart efter fik Japan til at overgive sig. Det var afslutningen på Anden Verdenskrig. De forfærdende effekter af en atombombe har siden holdt lande fra at bruge dem i krig.

USA deltog for første gang

For første gang deltog en repræsentant for USA i mindehøjtideligheden. Det skete for at understrege præsident Barack Obamas vision om en verden uden atomvåben.

- For fremtidige generationers skyld må vi fortsætte med sammen at skabe en verden uden atomvåben, sagde den amerikanske ambassadør, John Roos.

Sidste år modtog Obama Nobels fredspris, delvist som en belønning for, at han vil eliminere alle atomvåben. USA og Rusland underskrev i april en aftale om at nedskære antallet af atomsprænghoveder med 30 procent.

Facebook
Twitter