USA deporterer illegale borgere: Mexico advarer landsmænd

Ifølge en advokat er en mexicansk kvinde deporteret som den første under et nyt dekret.

Guadalupe Garcia de Rayos har nu krydset grænsen mellem USA og Mexico, da hun er tidligere dømt. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

36-årige Guadalupe Garcia de Rayos er blevet udvist fra USA til Mexico, og det får nu Mexicos udenrigsministerium til at advare mexicanske statsborgere i USA.

- Sagen med Mrs. Garcia de Rayos illustrerer en ny virkelighed for det mexicanske samfund i USA, der står over for en alvorlig implementering af immigrationskontrol, lyder det i en udtalelse.

Guadalupe Garcia de Rayos har været i USA, siden hun var 14 år, og hun har to børn, der begge er amerikanske statsborgere.

Men i 2008 blev hun anholdt og siden dømt for at bruge falske identifikationspapirer.

Og i januar underskrev USA's nye præsident, Donald Trump, et dekret, der prioriterer at udvise dømte immigranter og giver udvidede muligheder for at gøre det.

Guadalupe Garcia de Rayos' advokat mener, at hun er den første, der er blevet deporteret under dekretet.

De mexicanske konsulater i USA meddeler, at de skruer op for indsatsen for at hjælpe andre landsmænd, der står i samme situation.

De frygter nemlig, at de nye og strengere immigrationstiltag kan føre til brud på forfatningen, og derfor vil de sikre, at der gennemføres en fair rettergang for alle.

Ifølge CNN har Garcia de Rayos syv gange tidligere været forbi immigrationskontoret, siden hun blev anholdt i 2008. De andre gange har hun fået lov at tage hjem til sin familie, men ikke denne gang. Hun blev tilbageholdt og deporteret inden for 24 timer.

Det mexicanske udenrigsministerium opfordrer mexicanske statsborgere til at holde sig opdateret.

- Det er vigtigt for vores landsmænd at gøre sig selv bekendt med de forskellige scenarier, de kan møde, og vide, hvor de kan gå hen for at få information og kende deres rettigheder, lyder det i udtalelsen.

2,5 millioner illegale immigranter blev udvist af USA mellem 2009 og 2015 under den tidligere præsident, Barack Obama.

FacebookTwitter