USA efter dronenedskydning: Et "uprovokeret" angreb fra Iran

Nedskydningen vil ikke nødvendigvis føre til en optrapning af konflikten, vurderer ekspert.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har bekræftet, at den ubemandede RQ-4 Global Hawk-drone er blevet skudt ned. (Foto: TRISTAN D. VIGLIANCO © Scanpix)

Den amerikanske forsvarskommando (CENTCOM) tager nu bladet fra munden og kalder det et "uprovokeret angreb", efter Irans Revolutionsgarde har skudt en drone ned over, hvad iranerne hævder er iransk luftrum natten til torsdag.

I en udtalelse bekræfter USA's forsvarsministerium, at en ubemandet overvågningsdrone af typen RQ-4 Global Hawk er skudt ned af et iransk missil, men understreger, at der er tale om, at dronen befandt sig i internationalt luftrum over Hormuz-strædet.

- Iranske meldinger om, at luftfartøjet befandt sig over Iran, er falske. Der er her tale om et uprovokeret angreb på en amerikansk overvågningsoperatør i internationalt luftrum, lyder det ifølge nyhedsbureauet AP.

(Foto: Grafik Mads Rafte Hein)
(Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein)

Spændingerne mellem USA og Iran er taget til de seneste uger, efter USA har trukket sig fra atomaftalen fra 2015 og genindført hårde økonomiske sanktioner mod Iran.

Og den seneste uge har beskyldningerne fløjet frem og tilbage, efter to eksplosioner på to tankskibe i Oman-bugten nær Hormuz-strædet.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har efterfølgende præsenteret, hvad han hævder er billedmateriale, der dokumenterer, at Irans Revolutionsgarde står bag, mens iranerne omvendt nægter nogen form for involvering.

Ikke grund nok til at optrappe konflikten

Alligevel er der ikke grund til at tro, at nedskydningen af en ubemandet drone vil optrappe konflikten mellem landene yderligere, mener lekor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

- Det er et stykke metal, der er skudt ned, og det gør, at amerikanerne ikke er så pressede, som de ellers ville være, siger han og påpeger, at situationen ville have været anderledes, havde der været tale om et bemandet fartøj.

- Angriber de mål i Iran eksempelvis ved at sende tomahawk-missiler ind, vil iranerne sandsynligvis gå efter amerikanske skibe, og de er meget sårbare over for iranske missiler, siger han.

Brigadegeneral Hossein Salami understregede torsdag, at Iran ikke er interesseret i en krig med et andet land. (Foto: ho © Scanpix)

Brigadegeneralen i Irans Revolutionsgarde, Hossein Salami, gjorde tidligere i dag klart, at man ikke tolererer nogen form for indtrængen i landets luftrum.

- Det er her, vi trækker grænsen. Enhver fjendlig indtrængen på vores områder kommer ikke ud igen. Nedskydningen af den amerikanske drone sender et utvetydigt og klart signal om, at vi beslutsomt vil forsvare Irans grænser og hurtigt reagere på enhver agressiv handling, siger han ifølge det iranske nyhedsbureau Tasnim.

Spørgsmålet om, helt præcist hvor dronen er blevet skudt ned fra, er vanskelig at få opklaret, og derfor vil det foreløbig være påstand mod påstand, for det er i begge parters interesse at få placeret ansvaret hos den anden.

- Har den været i iransk luftrum, er Iran jo i sin gode ret til at hævde sin suverænitet og forsvare sit territorium. Er det internationalt farvand, er det omvendt Iran, som har begået noget ulovligt, siger Peter Viggo Jakobsen.

I begyndelsen af ugen meddelte USA, at man udover de 1.500 tropper, Donald Trump i sidste måned fortalte bliver udsendt, påtænker at udsende yderligere 1.000 tropper til Mellemøsten. Derudover har USA styrket tilstedeværelsen ved også at sende krigsskibe og bombefly til området.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk