USA-ekspert: Nervekrigen om Trumps grænsemur går ind i en ny fase

Dele af den offentlige sektor i USA er blevet lukket ned, efter at budgetforhandlinger brød sammen.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, lovede under valget i 2016 at bygge en mur langs grænsen til Mexico. Det er det valgløfte, han nu forsøger at indfri. (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)

Det er nu eller aldrig, hvis den amerikanske præsident, Donald Trump, skal gøre sig nogle forhåbninger om at få bygget sin omstridte mur langs grænsen mod Mexico.

Derfor har den republikanske præsident valgt at sætte hårdt mod hårdt i de hjemlige finanslovsforhandlinger, som i aftes brød sammen, fordi demokraterne nægter at afsætte 5,7 milliarder dollar - knap 37,3 milliarder kroner - til grænsemuren, som han har krævet.

Sådan lyder vurderingen fra Anders Agner Pedersen, som er chefredaktør på det USA-specialiserede netmedie Kongressen.com.

Og Donald Trump er klar til at gå langt, selvom striden nu har ført til, at store dele af den offentlige sektor i USA er blevet lukket ned, og at omkring 800.000 føderalt ansatte er blevet sendt hjem uden løn.

- Nervekrigen om muren er gået ind i en ny fase. Det er sidste udkald, hvis Trump skal have bygget sin mur, og derfor ved han også, at han nu må kæmpe med alt, hvad han har, siger Anders Agner Pedersen.

Sådan ser en af prototyperne på Trumps mur ud. (Foto: MOHAMMED SALEM © Scanpix)

Ved midtvejsvalget i november vandt de demokratiske modstandere flertallet i den ene halvdel af den amerikanske kongres, Repræsentanternes Hus, som i dag er kontrolleret af republikanerne.

- Når demokraterne træder til efter årsskiftet, kan Donald Trump én gang for alle vinke farvel til penge til muren. Derfor er budgetforhandlingerne afgørende for ham, siger Anders Agner Pedersen.

Kan bruges imod ham

Da Donald Trump kæmpede om præsidentposten i 2016, var et af hans helt store valgløfter, at han ville bygge en mur langs grænsen mod Mexico for at holde illegale indvandrere ude af landet.

Men her to år efter er murbyggeriet endnu ikke gået i gang, og det kan gå hen og blive et stort problem for den republikanske politiker, der går efter at blive genvalgt ved præsidentvalget i 2020.

- Hvis han ikke får bygget den, vil hans modstandere kunne bruge det mod ham. At det ikke lykkedes ham at få bygget muren, selvom han havde mange muligheder for det. Det kan han også godt selv se, og derfor kæmper han nu, forklarer Anders Agner Pedersen.

- Det er dog meget langt fra sikkert, at det lykkes for ham, understreger chefredaktøren.

Abekasteri er gået i gang

Demokraterne er som bekendt imod muren. Og de føler ifølge Anders Agner Pedersen, at de har gode kort på hånden i budgetforhandlingerne, som bliver genoptaget i løbet af formiddagen i dag, amerikansk tid.

- Trump sagde for et par uger siden under et pressemøde i Det Ovale Kontor, at han er klar til at tage ansvaret for at lukke den offentlige sektor ned – og at det godt må tage lang tid. Han har ifølge Demokraterne allerede vist sine kort, og det er de glade for, forklarer Anders Agner Pedersen.

Det er nemlig langt fra populært, når politikerne vælger at lukke den offentlige sektor ned.

Det er allerede sket to gange tidligere i år, og lige nu kæmper Demokraterne og Republikanerne en kamp i medierne om at få placeret aben hos hinanden.

- Nu er det op til Demokraterne at bestemme, om der skal være en nedlukning. Det håber jeg ikke, men vi er klar til en lang nedlukning, lød det eksempelvis fra Donald Trump i aftes.

Derfor afhænger det kommende forhandlingsforløb også af, hvem der ender med at sidde med ansvaret i offentlighedens øjne.

- Kampen om virkeligheden er gået i gang, og meget afhænger af, hvordan reaktionerne i offentligheden bliver, siger Anders Agner Pedersen og fortsætter:

- Det store spørgsmål er nu, om republikanerne og demokraterne kan finde en gylden mellemvej, hvor der eksempelvis bliver givet nogle ekstra midler til ekstra grænsekontrol. Som det ser ud nu, står parterne dog langt fra hinanden.