USA-ekspert: Obamas våbenstramninger er symptombehandling

Med sit præsidentielle dekret bruger Obama nu sidste udvej på at stramme våbenlovgivningen i USA, siger ekspert.

- 30.000 amerikanere bliver hvert år skudt og dræbt, siger præsidenten på pressemødet. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

- Det er ikke helbredelse. Det er mere symptombehandling. Det får ikke løst problemet.

Sådan lyder Anders Agners, USA-ekspert og redaktør på websitet Kongressen.com, vurdering af USA's præsident Barack Obamas våbenstramninger.

- Det er ikke fordi, vi fra nu af kan sige os fri for at læse nyheder fra USA om skydepisoder med adskillige civile døde, siger Anders Agner.

Obamas stramninger vil blandt andet medføre, at alle våbenhandlere skal udføre et baggrundstjek af køberne, uanset om våbnet bliver solgt på et loppemarked, i en forretning eller over internettet. Det skriver Ritzau.

Anders Agner forklarer, at Obamas beslutning er kontroversiel, og at timingen for stramningerne langt fra er tilfældig.

- Han ved godt, at det er hans sidste år som præsident. Han ved godt, at han ikke får noget som helst gennemført i Capitol Hill (andet ord for Kongressen, red.) fordi præsidentvalgkampen er i fuld sving, siger han.

- Han er nødt til at tage det her kontroversielle skridt nu, så han kan sige næste gang, der sker noget: 'Jamen, jeg har prøvet at gøre noget. Det er de andres skyld'.

Hidtil har Kongressen sat en stopper for Obamas forsøg på at få strammet våbenlovgivningen. Men det 'præsidentielle dekret' giver Obama en sidste udvej for at gennemføre stramninger uden om Kongressen.

Et 'præsidentiel dekret' betyder, betyder at præsidenten bruger sine beføjelser til at gennemtrumfe lovgivning uden om Kongressen.