USA-ekspert om Trumps tweets: 'Utvetydigt racistiske'

Forsøget på at splitte Demokraterne har slået fuldstændig fejl, mener lektor Niels Bjerre-Poulsen.

Det er næppe set igennem de seneste hundrede år, at en amerikansk præsident har udtalt sig så åbenlyst racistisk i offentligheden, som Donald Trump nu gør.

Det vurderer lektor i amerikansk politik ved Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen efter den seneste salve fra præsidenten på det sociale medie Twitter.

- Det er ikke antydningens kunst. Det er utvetydigt racistisk. Og helt uden fortilfælde i amerikansk historie, siger han.

Skudsmålet fra Trump nævner ingen navne, men iagttagere mener ikke, der kan være tvivl om, at det er rettet mod fire kvindelige demokrater, der presser på for at stille ham for en rigsret.

- Interessant at se "progressive" demokratiske kongreskvinder, der oprindeligt kommer fra lande, hvis regeringer er totale katastrofer, ondskabsfuldt fortælle den amerikanske befolkning, hvordan vores regering skal køres, skriver Trump i en serie tweets.

Barske bredsider fra præsidenten på Twitter er ingen nyhed i sig selv - men de pågældende tweets om de fire kvindelige demokrater vækker undren.

  • Alexandria Ocasio-Cortez fra New York. (Foto: Erik S. Lesser © Scanpix)
  • Ilhan Omar fra Minnesota. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)
  • Ayanna Pressley fra Massachusetts. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)
  • Rashida Tlaib fra Michigan. (Foto: ERIN SCOTT © Scanpix)
1 / 4

- Det mest bemærkelsesværdige er, at tre af dem alle sammen er født og opvokset i USA. Så det må udelukkende være den omstændighed, at de har en anden etnisk baggrund end Donald Trump, der kan forklare hans udmelding, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Hvorfor kommer han med det her angreb netop nu?

- Der har været et klart tema hele weekenden. For det, der også skete, var, at præsidenten havde en flok bloggere fra den yderste højrefløj på besøg i Det Hvide Hus som gæster. I går proklamerede han så, at dagen ville være den, hvor immigrationsmyndighederne ville foretage en masse deportationer af illegale immigranter. Dertil kommer, at han igen har talt om, hvordan pressen er fjender af folket. Alt i alt tegner det et tydeligt billede af, hvilke vælgere, han forsøger at tale til.

USA er en stor etnisk smeltedigel, hvor racespørgsmålet altid er til stede, hvordan modtager man det i en amerikansk kontekst, at landets præsident kommer med sådan en udmelding?

- Medmindre man er en af Trumps støtter, er det chokerende, fordi hele USA’s selvforståelse er baseret på forestillingen om USA som et land af immigranter, og at hvis man vil USA med hjertet, så er og bliver man amerikaner. Men Trump siger jo her, at ens etniske baggrund kan gøre, at man aldrig kan blive amerikaner, i hvert fald ikke hvis man tillader sig at kritisere den siddende præsident.

Har præsident Trump en klar mission med sit tweet, eller er det mon knap så velovervejet?

- Om det er en bevidst appel til Trumps kernevælgere, eller om han bare har set en mulighed for at så yderligere splid mellem Demokraterne, der har en debat mellem mere moderate og progressive elementer, det vides ikke. Men sådan er det med mange af de her tweets fra Trump. Man ved ikke, hvor gennemtænkte de er, eller om de er politisk kalkuleret. Det her er i hvert fald for hård kost for mange amerikanere.

Hvor har de her fire kongreskvinder trådt Trump over tæerne, siden han opfordrer dem til at rejse ”hjem”?

- De har været kritiske over for ham, men ikke specielt trådt ham over tæerne. Han forsøger formentlig at sætte yderligere lus i skindpelsen i den interne debat i det demokratiske parti, hvor de her fire har haft en livlig debat med leder Nancy Pelosi.

'Trump har forsøgt at puste kritik større'

Især Alexandria Ocasio-Cortez rådgiver har udtænkt tweets, hvor det fremgik, at Nancy Pelosis kritik skulle være rettet mod kvinder med anden etnisk baggrund, forklarer lektoren og uddyber:

- Det har Trump nok forsøgt at puste yderligere til, men det har haft den modsatte effekt og samlet fløjene i partiet.

Nancy Pelosis har også taget afstand fra præsidentens tweet fra i går, hvor hun kalder Trumps udtalelser for 'fremmedfjendske'

- Han bekræfter, at hans plan om at "Make America Great Again" altid har handlet om at gøre Amerika hvidt igen, skriver hun blandt andet.

Hvad kan konsekvenserne af det her blive? Et af de fire medlemmerne taler endnu højere om en rigsretssag. Er det rykket tættere på?

- Det her er ikke noget, der kan indgå i en rigsretssag. Men meget af striden i det demokratiske parti handler om, hvordan man skal reagere over for Trump, og om en rigsretssag er noget, man politisk kan vælge at starte, eller om det i virkeligheden er en pligt, hvis der er grundlag for det. De her fire progressive demokratiske kvinder har holdt på, at der ikke er nogen undskyldning for ikke at rejse en rigsretssag. Pelosi er så den, der har set på mulighederne for at få et flertal for det i senatet, og som anser det for urealistisk.

Republikanerne efterladt i 'ubehageligt dilemma'

Ifølge lektor Niels Bjerre-Poulsen efterlader det her tweet fra præsidenten hans eget parti i et ubehagelig dilemma.

- Tør de åbenlyst at sige præsidenten imod og melde ud, at de tager afstand fra de her fuldstændigt uamerikanske bemærkninger? Det har vi ikke rigtig hørt endnu. De prøver at ignorere det og lade som om, at det ikke har noget med dem at gøre, siger han.

- I de kommende dage vil vi se, at de bliver presset for svar på, om de mener, at det er acceptabelt, at præsidenten fremsætter åbenlyst racistiske udtalelser.

Vil det her tweet skabe yderligere splittelse i den amerikanske befolkning?

- Man kan ikke komme uden om, at vi nærmest har en stammemæssig splittelse mellem republikanere og demokrater. Den er der under alle omstændigheder. Om det også skaber splittelse i det amerikanske samfund, tror jeg ikke. Det bliver først og fremmest set på som for og imod præsident Trump, snarere end en anledning til at så yderligere splid i befolkingen.

Svækker det her Trumps chancer for at blive genvalgt?

- Det taler vi også om hver eneste gang efterhånden. Men det er i tråd med Trumps egen opfattelse af vejen til blive genvalgt. Han er den eneste præsident nogensinde, som, også efter at han blev indsat, udelukkende har forsøgt at henvende sig til sin base af kernevælgere. Det er den samme opskrift som ved præsidentvalget i 2016 på trods af, at han jo fik tre millioner færre stemmer end Hillary Clinton.

Facebook
Twitter