USA-ekspert: Uhørt hvis Trumps søn kendte til russisk indblanding i valgkamp

Donald Trump Jr. har trukket anklagerne om Ruslands-forbindelser helt ind på livet af præsidenten, vurderer ekspert.

Donald Trumps ældste søn er den seneste i rækken af folk tæt på præsidenten, som bliver sat i forbindelse med Rusland. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

Sporene af russiske forbindelser til præsident Donald Trump og hans inderkreds fortsætter med at dukke op og kommer tættere på ham. Senest er det præsidentens ældste søn, Donald Trump Jr., der er kommet i de amerikanske medier og politikeres søgelys.

I juni måned sidste år takkede Trump Jr. ja til et møde med en russisk advokat, der angiveligt havde potentielt skadelige oplysninger om Hillary Clinton. I dag skriver The New York Times så, at den 39-årige præsidentsøn inden mødet blev gjort opmærksom på, at disse oplysninger ville stamme fra den russiske regering som led i et forsøg på at få hans far valgt til præsident.

Det skrev PR-manden Rob Goldstone, der satte mødet op, i en mail, som tre personer ifølge avisen har set. Udover Trumps ældste søn deltog også svigersønnen Jared Kushner og den tidligere kampagnechef Paul Manafort.

Præsident Donald Trump, hans stab og indercirkel har været ramt af flere lækager, der har omhandlet russiske forbindelser under valgkampen. Alligevel rammer denne sag Trump meget tæt på, vurderer Anders Agner, der er redaktør på Kongressen.com, som følger amerikansk politik.

- Vi har ikke nogen tidligere eksempler på, at man fra en valgkamps side har fået aktiv hjælp fra et andet land mod sin modkandidat. Indtil videre har Trumps folk kategorisk afvist, at de vidste noget om en russisk indblanden i valgkampen. Det bliver der rykket gevaldigt ved nu, siger Anders Agner

Ifølge ham er det ikke usædvanligt at forsøge at skaffe oplysninger om politiske modstandere, men hvis det viser sig, at Donald Trump Jr. bevidst ville tage imod oplysninger fra en fremmed stat, vil det være uden fortilfælde, vurderer Anders Agner.

- Politik er en kontaktsport, og kampagner er grimme. Men hvis de vidste, at advokaten havde forbindelser til den russiske regering, er det uhørt og historisk.

Trump Jr. skal afhøres af komité

Flere amerikanske efterretningstjenester har tidligere konkluderet, at Rusland forsøgte at påvirke den amerikanske valgkamp med det formål at få Donald Trump valgt, blandt andet ved at hacke det demokratiske parti og lække oplysninger derfra.

Derfor bliver der foretaget uafhængige undersøgelser, der skal kulegrave og kortlægge Ruslands involvering i valgkampen, og om Trumps kampagne havde nogen form for samarbejde med Rusland om dette.

Det amerikanske senats efterretningskomité efterforsker i øjeblikket Ruslands rolle i valgkampen. Her vil den ledende demokrat Mark Warner gerne høre fra Donald Trump Jr.

- Det er første gang, vi ser beviser på, at ledende medlemmer fra Trumps kampagne har mødt russere for at skaffe information, der kan skade Hillary Clintons kampagne, sagde Warner til amerikanske medier i går.

- Sagen er alvorlig for både Donald senior og junior , da oplysningerne må være lækket fra nogen meget tæt på præsidenten, siger Anders Agner fra kongressen.com (Foto: AARON JOSEFCZYK © Scanpix)

Mark Warner ville hverken af- eller bekræfte, hvorvidt man kendte til det omtalte møde, før New York Times skrev om det.

Anders Agner forventer da også at Donald Trump Jr. nu vil blive trukket ind i den Ruslands-efterforskning, der blandt andet allerede tæller Trumps svigersøn Jared Kushner.

- Vi kan ikke se beviserne for advokatens forbindelser til Kreml endnu, men det vil man forsøge at få klarlagt i en høring. Når Donald Jr. skal vidne, vil han blive spurgt om, hvad han vidste, hvem vidste hvad hvornår, mens nogle oplysninger vil forblive ubekendte for offentligheden af hensyn til den efterforskning, der foregår.

Trump Jr. har allerede indrømmet, at mødet med den russiske advokat fandt sted, men hævdede i første omgang, at det handlede om Ruslands forbud mod adoption af russiske børn som følge af den amerikanske Magnitsky-lov. Sidenhen har han sagt, at det er helt naturligt at ville opsøge materiale på en politisk modkandidat.

Lækager bliver ved

Når Donald Trump inden længe kan fejre det første halve år i Det Ovale Kontor, kan han se tilbage på en turbulent tid, hvor de russiske forbindelser til kampagnen og andre lækager har trukket overskrifter fra anonyme kilder på ugentlig basis.

Den seneste sag med Donald Trump Jr. taler også lige ned i problematikken om, at det har været svært at holde oplysninger fra Det Hvide Hus tæt og Trumps administration tæt, lyder det fra Anders Agner.

- Trump kan ikke kontrollere de her historier og lækager. Det her er ikke noget, gud og hver mand ved og kan kun komme fra hans inderkreds. Så der må være folk, der modarbejder ham internt, og det burde han være bekymret for.

Ifølge Anders Agner er der løbende sket en udvikling, hvor de historier, der bliver lækket fra Det Hvide Hus, hele tiden bevæger sig tættere på familiemedlemmer og nøglefigurer omkring ham. Senest kom det frem, at svigersønnen Jared Kushner bliver efterforsket af FBI efter at have holdt møder med blandt andre den russiske ambassadør.

- Hvis det her ikke bekymrer Donald Trump, så burde det gøre det. Det rammer de folk, der er tættest på ham. Først Kushner tidligere i sommer og nu hans egen søn. Det kommer tættere på og dermed skader det ham endnu mere. Lækkene er nu målrettede mod hans nærmeste, siger Anders Agner.