USA er klar med sanktioner mod Rusland for giftangreb

Det er slået fast, at Rusland anvendte en nervegift i forsøget på at dræbe en eks-agent i England, siger USA.

Sergej Skripal og hans datter blev udsat for angrebet med nervegiften i den engelske by Salisbury i marts. (Foto: © HANNAH MCKAY, Scanpix)

USA vil indføre sanktioner mod Rusland på grund af giftangrebet mod den tidligere russiske agent Sergej Skripal og hans datter i Storbritannien i marts.

USA har fastslået, at "Ruslands regering har brugt kemiske og biologiske våben i strid med folkeretten, eller har brugt dødelige kemiske eller biologiske våben mod sine egne statsborgere", siger det amerikanske udenrigsministeriums talskvinde, Heather Nauert, onsdag.

Hun tilføjer, at sanktionerne vil træde i kraft 22. august.

Den første runde af sanktioner vil begrænse eksport af eksempelvis elektronik og elektronisk udstyr, blandt andet af den type, der bruges inden for flyindustrien.

Det oplyser en unavngiven kilde i USA's udenrigsministerium til tv-stationen NBC.

Aeroflot kan få inddraget sin tilladelse

Medmindre Rusland inden for tre måneder giver "troværdige forsikringer" om, at landet ikke vil bruge kemiske våben fremover, samt lader FN-inspektører komme ind i landet, vil der blive indført endnu en runde sanktioner, siger kilden.

Anden runde vil være skrappere og kan blandt andet indebære færre diplomatiske relationer mellem USA og Rusland. Desuden kan det statslige russiske flyselskab Aeroflot få inddraget sin tilladelse til at flyve til USA, siger kilden til NBC.

Detaljerne om sanktionerne er ikke umiddelbart bekræftet fra officiel side.

Den russiske eksspion Sergej Skripal og hans datter Julia blev 4. marts fundet bevidstløse på en bænk i byen Salisbury i Storbritannien.

Forgiftet med Novichok

Britiske myndigheder mener, at de to blev forgiftet med novichok. Det er en nervegift, som blev udviklet i Sovjetunionen i slutningen af den kolde krig.

Sagen førte til udvisning af diplomater og en ophedet ordkrig mellem Rusland og Storbritannien.

Og briterne er godt tilfredse med, at USA nu er klar med sanktioner.

- Storbritannien byder det velkommen, at vores amerikanske allierede nu tager yderligere skridt, siger en talsmand fra det britiske udenrigsministerium.

- Det stærke internationale svar på brugen af kemiske våben på gaden i Salisbury sender et utvetydigt signal til Rusland om, at dets provokerende og uforsvarlige opførsel ikke vil gå ustraffet hen, siger talsmanden.

Flere vestlige lande, heriblandt USA, har udvist russiske diplomater på grund af sagen.

/ritzau/Reuters