USA er klar til at sigte nordkoreanske hackere bag kæmpe virus og angreb på Sony

Hackerne bag en verdensomspændende virus arbejdede på ordre fra Nordkorea, oplyser anonym kilde.

Ifølge USA var det hackere, der agerede på ordre fra Nordkorea, der stod bag angrebet på Sony i 2014 og virussen Wannacry i 2017. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

USA’s justitsministerium er klar med sigtelserne mod de hackere, der står bag et angreb på Sony og en verdensomspændende computervirus.

Det skriver nyhedsbureauerne AP og Reuters

- Vi tillader ikke, at Nordkorea undergraver global netsikkerhed for at fremme dets interesser og skaffe sig ulovlige indtægter i strid med vore sanktioner, siger den amerikanske handelsminister, Steven Mnuchin.

I 2015 slog de amerikanske myndigheder fast, at hackere på ordre fra Nordkorea orkestrerede et storstilet angreb mod mediegiganten Sony året før.

Årsagen var tilsyneladende, at Sonys datterselskab Columbia Pictures havde produceret og ville distribuere filmen ’The Interview’. En komedie med et plot, der blandt andet byder på et mord på den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Skuespillerne Seth Rogen (tv.) og James Franco havde hovedrollerne i filmen, der fik en kort levetid i få, udvalgte biografer, efter den allerede var sendt på markedet som lejefilm. (Foto: Kevork Djansezian © Scanpix)

Historisk stort angreb

Alt lige fra mailkorrespondancer, lønningslister, film og manuskripter blev stjålet og efterfølgende brugt i et forsøg på at afpresse Sony til at droppe filmen.

Missionen lykkedes i første omgang, og Sony aflyste den planlagte biografpremiere og sendte den i stedet på markedet som lejefilm.

Mens angrebet i 2014 var rettet mod et enkelt selskab, så skød Wannacry-virussen, der blev spredt den 12. maj sidste år, med spredehagl.

På førstedagen ramte den mere end 200.000 enheder i 99 lande. Fælles for dem alle var, at de havde Microsofts Windows-styresystem installeret.

Wannacry er såkaldt ransomware, en form for virus, der låser computeren, så bagmændene kan kræve betaling for at låse den op igen.

Det skærmbillede, der mødte tusindvis af mennesker verden over, da Wannacry hærgede. (Foto: handout © Scanpix)

Hævemaskiner i udu

Også computere herhjemme blev ramt af angrebet, hvor det gik udover selskaber som rederiet Mærsk og Nivea.

I Ukraine blev hæveautomater sat ud af drift, og i Storbritannien blev sundhedsvæsnet ramt med mere end 20.000 annullerede lægekonsultationer til følge.

Det europæiske politisamarbejde, Europol, beskrev det efterfølgende som det største ransomware-angreb til dato.

En af sigtelserne bliver ifølge AP rejst mod en nordkoreaner, der har haft base i Kina.

Facebook
Twitter