USA er 'meget bekymret' efter israelsk ministers omstridte besøg på religiøs helligdom

Det amerikanske udenrigsministerium frygter, at den nye israelske sikkerhedsministers besøg på Tempelbjerget i Jerusalem "kan fremprovokere vold".

Den nye israelske sikkerhedsminister, Itamar Ben-Gvir, besøgte i går den religiøse helligdom Tempelbjerget i Jerusalem. (Foto: © Associated Press)

Rettelse kl. 24/1 2023 kl. 09:08: Vi har rettet artiklen, da det tidligere fremgik at palæstinenserne var part i indgåelsen af en status-quo-aftale fra 1967. Men aftalen var retteligt mellem Jordan og Israel.

Det er ikke ligefrem gået ubemærket hen, at Israels nye, højreorienterede sikkerhedsminister, Itamar Ben-Gvir, i går besøgte det bygningskompleks på Tempelbjerget i Jerusalem, hvor den hellige muslimske moské Al-Aqsa ligger.

Besøget får nu kritik fra både FN og USA.

- Dette besøg har potentialet til at forværre spændinger og fremprovokere vold. USA er meget bekymret over enhver handling, som har det potentiale, siger talsmand for USA's udenrigsministerium Ned Price.

En FN-talsmand siger, at generalsekretær António Guterres opfordrer "alle til at holde sig fra handlinger, som kan øge spændingerne i og omkring de hellige steder".

Samtidig opfordrer De Forenede Arabiske Emirater og Kina til, at FN's Sikkerhedsråd mødes om emnet. Det oplyser diplomater ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Klippehelligdommen - eller Omar-helligdommen - på Tempelbjerget i Jerusalem, Israel. (Foto: © Frank Rumpenhorst, Frank Rumpenhorst/picture-alliance/dpa/AP Images)

Noget af det helligste

Tempelbjerget, som Ben-Gvir besøgte i går, er et meget helligt sted inden for både islam og jødedommen.

Det er det helligste sted for jødedommen, da jødernes helligste tempel stod på stedet. Det blev ødelagt af romerne i år 70. Nu er Grædemuren de sidste rester fra det, jøderne så som deres hellige tempel.

Al-Aqsa-moskéen på Tempelbjerget, som af muslimer kaldes Haram al-Sharif (Det Hellige Fristed, red.), er det tredjehelligste sted for muslimer efter Mekka og Medina.

Og på grund af en såkaldt status quo-aftale fra 1967 mellem Jordan og Israel er det kun tilladt for muslimer at bede ved Al-Aqsa-moskéen, og besøg fra ikke-muslimer er kun tilladt i visse tilfælde.

Eftersom moskéen er forbundet med stor religiøs og national betydning for palæstinenserne, er de opmærksomme i forhold til forsøg på at rokke ved status quo-aftalen. Palæstinenserne ser Al-Aqsa-moskéen som et af de få nationalsymboler, de har fortsat har kontrol over.

- Det har været sådan i mange år, at ledende israelere ikke gik op omkring Al-Aqsa-moskéen, så det her besøg skaber en ny situation i Israel, fortæller DR's internationale korrespondent Steffen Gram.

Et lignende kontroversielt besøg i 2000 fra den daværende israelske oppositionsleder, Ariel Sharon, var en udløsende faktor i forbindelse med den anden palæstinensiske intifada - eller opstand - som varede over fire år.

Israelske tropper løber, idet sammenstød opstår uden for al-Aqsa moskéen på Tempelbjerget i Jerusalem i september 2000. (Foto: © Awad Awad, Scanpix Denmark)

Stærk fordømmelse

Den israelske ministers besøg, som forløb fredeligt, fordømmes i hårde vendinger af palæstinensere og af Jordan. Palæstinensere kalder besøget en "hidtil uset provokation".

Det palæstinensiske udenrigsministerium har om Ben-Gvirs besøg udtalt, at de "på stærk vis fordømmer stormen på Al-Aqsa-moskéen, som blev udført af den ekstremistiske minister Ben-Gvir".

Også Israels tidligere premierminister, Yair Lapid, advarede Ben-Gvir mod at besøge Tempelbjerget, fordi det - ifølge ham - ville bringe liv i fare.

Ben-Gvir ser dog anderledes på det.

- Tempelbjerget er åbent for alle. Tempelbjerget besøges af muslimer, kristne og jøder. Der vil ikke være racediskrimination i den regering, jeg er medlem af, og jøder skal have lov at besøge Tempelbjerget, lød det fra ham under besøget.

En israelsk embedsmand siger ifølge Reuters, at besøget, som varede et kvarter, fandt sted i overensstemmelse med status quo-aftalen.

Den 46-årige Itamar Ben-Gvir modtog i sin ungdom snesevis af sigtelser for at opildne til vold mod arabere. (Foto: © ATEF SAFADI, Ritzau Scanpix)

'Vi overgiver os ikke'

Under besøget gjorde Ben-Gvir det klart, at den nye israelske regering ikke vil overgive sig til Hamas - en militant og politisk palæstinensisk gruppering, der står på EU’s og USA’s terrorliste.

- Hamas skal vide: Vi overgiver os ikke, bøjer os ikke og blinker ikke, sagde han og fortsatte:

- Tempelbjerget er essentiel for Israels befolkning. Vi opretholder bevægelsesfriheden for muslimer og kristne, men jøder besøger også Tempelbjerget, og de, der fremsætter trusler, må blive håndteret med en jernnæve.

Hamas har kaldt besøget for "kriminelt" og har samtidig svoret, at Tempelbjerget "vil forblive palæstinensisk, arabisk, islamisk".

Stærkt højreorienteret regering

Den 46-årige Itamar Ben-Gvir er leder af det stærkt højreorienterede parti Jødisk Magt. Han er tidligere dømt for racisme og for at have støttet en terrororganisation. I oktober sidste år trak han sin pistol, da palæstinensere kastede sten mod ham under en rundvisning i et arabisk nabolag i Østjerusalem - ifølge ham selv fordi han følte sig truet på livet.

Ben-Gvir har besøgt Tempelbjerget flere gange, siden han blev en del af det israelske parlament i april 2021. Men besøget har en anden betydning, efter at han er blevet topminister i den nye israelske regering, idet ledende israelere som nævnt igennem mange år har holdt sig fra at besøge Al-Aqsa-moskéen.

Den nye regering beskrives som den mest højreorienterede og religiøse, landet nogensinde har haft.

Ifølge Steffen Gram kan der blive tale om en omkalfatring af det Israel, vi kender, hvis den nye regering gennemfører sit program om kontrol over politiet, den besatte Vestbred og udviklingen af den jødiske identitet.

- For den nye regering er palæstinensere nogen, der helst ikke skulle være der. Regeringen opfordrer til, at de, der er illoyale over for den israelske stat, flytter sig eller rejser, siger Steffen Gram.

- Regeringen taler også om at forstærke annekteringerne i de besatte områder og at udvide de i international sammenhæng illegale bosættelser. Hvis regeringen kommer til at gennemføre det, så bliver det voldsomt, lyder det fra Steffen Gram.

Se Itamar Ben-Gvir på besøg på Tempelbjerget i Jerusalem i videoen herunder: