USA-fly i luften for at sikre egne folk mod syriske bomber

Syriske kampfly bombede angiveligt tæt på amerikanske specialstyrker. Meget usædvanligt, siger Pentagon.

Her ses røg fra den oprørskontollerede by Quneitra, der kæmper mod Assads hær. Billedet er taget fra Golan-højderne i Israel. (Foto: © ATEF SAFADI, Scanpix)

Den amerikanskledede koalition har - for så vidt vides første gang - sendt kampfly til det nordøstlige Syrien for at beskytte amerikanske specialstyrker på jorden mod angreb fra den syriske regeringshærs kampfly.

Det siger Pentagon-talsmand Jeff Davis.

Koalitionens fly nåede frem til området omkring byen Hasaka, da to syriske SU-24-fly var ved at forlade stedet. Det kom dermed ikke til nogen konfrontation.

Amerikanske specialstyrker, der træner den kurdiske YPG-milits, var i området, da de syriske fly forinden havde kastet bomber, lyder det.

Syriske bombefly reagerede ikke på kontakt

Jeff Davis har ikke kendskab til, at koalitionsfly tidligere har været på vingerne for at reagere på angreb foretaget af Syriens regeringshær.

- Dette er meget usædvanligt. Vi har ikke set regimet agere sådan over for YPG før, siger Jeff Davis.

Ifølge talsmanden reagerede de syriske fly ikke, da styrker på jorden forsøgte at kontakte dem.

Amerikanerne skulle gennem en kommunikationslinje med Rusland, der også er aktiv i krigen i Syrien, have gjort det klart over for den syriske regering, at USA er klar til at forsvare koalitionsstyrker.

USA har nu sendt yderligere fly til området for at sikre sine specialenheder.

Regimets angreb på YPG-styrker kan føre til optrapning med USA

Fredag angreb syriske regeringsstyrker for anden dag i træk Hasaka. Dusinvis af civile skulle have mistet livet i angrebene, mens folk i tusindtal er sendt på flugt fra de kurdiske områder af byen.

Faysal Itani fra tænketanken Atlantic Council mener, at det er enkelt for den syriske regering at undgå at bombe store baser. Men det er meget mere risikabelt at angribe i områder tæt på YPG-styrker, der trænes af amerikanere.

- Hvis regimet fortsætter med at bombe tæt på amerikanske styrker, så tror jeg ganske enkelt, at USA vil skyde regimets fly ned, siger han.

/ritzau/Reuters