USA flytter omstridt fange til andet fængsel

En af USAs mest omstridte indsatte, Bradley Manning, bliver nu flyttet til et andet fængsel. Amnesty siger, at han har været udsat for tortur.

Bradley Manning er forhadt i brede kredse, men der er også amerikanere der støtter ham. Her demonstreres der for ham uden for udenrigsministeriet i Washington. (Foto: CHIP SOMODEVILLA © Scanpix)

Bradley Manning er mistænkt for at være manden, der lækkede hundredetusinder af hemmelige dokumenter til websiden Wikileaks. Han er blevet en af USAs mest omstridte indsatte, og nu skal han flyttes til et andet fængsel, mens han venter på at få sin sag for retten.

Flytningen af ham sker efter anklager om at Manning er blevet udsat for tortur af sine egne, altså det amerikanske militær.

Tvunget til at være nøgen

Menig Bradley Manning på 23 år har siddet i forvaring i nu 10 måneder i primitive omgivelser i en celle på en flådebase tæt på Washington. Men nu bliver han flyttet.

Han bliver flyttet til et militærfængsel i Kansas, siger en talsmand fra USAs forsvarsministerium.

Flytningen af Manning sker efter stigende kritik af USAs behandling af Manning. Han har siddet i sin celle 23 timer i døgnet, han har ikke måtte have kontakt med andre indsatte. Og menneskerettighedsorganisationen Amnesty International siger, at han er blevet tvunget til at være nøgen i cellen. Det er tortur, mener organisationen og Mannings pårørende.

I sidste uge blev en udsending fra FNs torturkommission afvist, da vedkommende ville besøge Manning i cellen.

Men kritikken bliver afvist af det amerikanske forsvar:

Forhadt i forsvaret

- At vi nu flytter Manning, er ikke en kritik af Quantico, flådebasen hvor Manning har siddet indsat, lyder dét. Flytningen handler om, at det ikke længere er nødvendigt for anklagere og forsvarere at Manning er tæt Washington, i forhold til at kunne kontakte ham.

Bradley Manning er en meget forhadt person i USA, både i militæret og i offentligheden.

Han anklages for at stå bag lækken af hundredetusind hemmelige dokumenter til websiden Wikileaks. Dokumenter som blandt andet har afsløret nedskydning af civile i Irak.

Hvis Manning dømmes skyldig står han til fængsel på livstid.