Tema Kamp om Obamacare

USA: Første skridt er taget til at afskaffe Obamacare

Flere centrale udvalg i det amerikanske Senat har fået besked på at udforme love, der afskaffer Obamas sundhedsprogram.

Senatet i USA er på vej til at udforme love, som gør det muligt at afskaffe det sundhedsprogram, som afgående præsident Barack Obama fik indført. (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)

USA's senat tog tidligt i morges dansk tid det første konkrete skridt til at afvikle sundhedsprogrammet kendt som Obamacare.

En række centrale udvalg fik besked om at udforme lovgivning, som afskaffer afgående præsident Barack Obamas vigtigste reform.

Det skete med 51 stemmer mod 48. Resolutionen sendes nu videre til Repræsentanternes Hus, som ventes at stemme om den senere i denne uge.

At afskaffe Obamacare har en meget høj prioritet blandt Republikanerne, der har flertal i begge Kongressens kamre.

USA's kommende præsident, Donald Trump, sagde på et pressemøde i går, at han vil have afskaffet Obamacare hurtigt, og erstatte programet med et system, der giver de enkelte stater mere kontrol.

Men republikanerne har foreløbig ikke kunnet fremlægge en samlet plan for, hvad de vil erstatte Obamacare med. Trump har imidlertid lovet at bevare nogle af de mest populære forordninger i Obamas reform.

Republikanerne i Senatet vil bruge en særlig budgetprocedure, som tillader dem at afskaffe Obamacare med simpelt flertal.

/ritzau/