USA fordømmer Hamas: Barbarisk brud på våbenhvile

En 23-årig israelsk soldat blev tilsyneladende taget til fange, da han var ved at ødelægge Hamas' tunneler.

Det var under ødelæggelsen af en palæstinensisk tunnel, at Hamas-soldater bortførte en israelsk soldat. (© Scanpix)

Den varslede våbenhvile i Gazastriben nåede knap at gå i gang fredag morgen, før den var brudt, og siden har de stridende parter bebrejdet hinanden for kollapset af den skrøbelige fred.

Det Hvide Hus i Washington fordømmer, at Hamas ifølge israelerne gik løs på landets soldater umiddelbart efter begyndelsen af våbenhvilen, der skulle vare 72 timer.

To soldater meldes dræbt, mens en tredje angiveligt blev bortført i forbindelse med, at en selvmordsbomber angreb israelere, der var i færd med at ødelægge Hamas' tunneler, som de bruger til at nå israelsk territorium.

- Det vil være en ganske barbarisk overtrædelse af aftalen om våbenhvilen, siger talsmand Josh Earnest til CNN.

Hamas: Skete inden våbenhvile

Han opfordrer til en øjeblikkelig løsladelse af den bortførte israeler, den 23-årige løjtnant Hadar Goldin.

En talsmand for Israels militær siger ifølge CNN, at den 23-årige blev taget til fange halvanden time efter våbenhvilens begyndelse klokken otte lokal tid.

Hos Hamas insisterer en af gruppens ledere imidlertid på, at tilfangetagelsen fandt sted inden våbenhvilen, skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

- Der er ingen retfærdighed i, at Israel bryder våbenhvilen, da soldaten blev taget til fange og de to andre dræbt allerede inden våbenhvilens start, siger Moussa Abu Marzouq til nyhedsbureauet ifølge dpa.

/ritzau/