USA fordømmer Myanmars militær efter drab på 18 demonstranter

Regeringslederen Aung San Suu Kyi er nu sigtet for en tredje lovovertrædelse, oplyser hendes advokat.

Flere lande langer ud efter Myanmars militærjunta, der har slået hårdt ned på demonstranter. (Foto: Str © Scanpix)

Den amerikanske regering fordømmer "den afskyelige vold" begået af militæret i Myanmar.

Sådan lyder budskabet fra USA's udenrigsminister, Anthony Blinken, efter sikkerhedsstyrker i det sydøstasiatiske land i går dræbte 18 demonstranter.

- Vi står urokkeligt sammen med Burmas modige befolkning og opfordrer alle lande til at tale med én stemme for at støtte deres krav, skriver Blinken om befolkningen i Myanmar, som tidligere hed Burma.

Også Canadas udenrigsminister, Marc Garneau, tager skarp afstand fra militærets fremfærd overfor dets eget folk, som han betegner som "forfærdende".

Landet har i den foregående måned været ramt af store daglige protester, efter militæret afsatte landets demokratisk valgte regering ved et militærkup den 1. februar.

I den seneste tid er flere demonstranter blevet dræbt af sikkerhedsstyrkerne i Myanmar, og for en uge siden advarede militæret demonstranterne om, at flere ville dø, hvis demonstrationerne fortsatte.

I går blev der så gjort alvor af truslerne, da sikkerhedsstyrker ifølge FN dræbte mindst 18 og sårede mindst 30, da de åbnede ild mod demonstranter i blandt andet Yangon, Deiwan og Mandalay.

Truer med flere sanktioner

Ved kuppet for en måned siden afsatte militæret Myanmars regering og fængslede landets ledende politikere, heriblandt de facto-leder Aung San Suu Kyi.

Dermed blev der sat en brat stopper for Myanmars forsøg på at opbygge sig som et demokrati efter mere end 50 år som militærdiktatur.

Kuppet er blevet mødt af utallige demonstrationer, som primært har været fredelige. I sidste uge valgte militæret alligevel at slå hårdt ned på de folkelige protester, hvor flere demonstranter blev dræbt.

Politi og demonstranter har igen i dag været i konflikt. Her ses videooptagelser fra Yangon:

USA har allerede indført sanktioner mod Myanmars fungerende præsident og adskillige ledende militærfolk, og for en uge siden valgte EU's udenrigsministre at gøre det samme, beretter Ritzau.

Også Canada har valgt at indføre målrettede sanktioner mod flere af militærkuppets ledende personer, heriblandt den fungerende premierminister Myint Swe.

Myanmar var fra starten af 2010'erne og frem til nu slået ind på en demokratisk vej. Men nu har militæret igen taget magten i landet.

Sammen med USA har man også blokeret militærets adgang til en milliard kroner, som de har i amerikanske banker.

Nu lyder meldingen fra præsident Bidens nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, at den amerikanske regering forbereder "yderligere handling" over for dem, der står bag den voldsomme nedkæmpning af protesterne, beretter BBC.

Regeringsleder i retten

Ved kuppet for en måned siden blev regeringslederen Aung San Suu Kyi anholdt og er ikke set offentligt siden. Hun menes at have siddet i husarrest i hovedstaden, Naypyidaw, den seneste måned.

Den 75-årige leder blev sidste måned sigtet for ulovlig import af walkie-talkier og for brud på coronarestriktionerne.

I dag var den kontroversielle nobelprismodtager så i retten via videolink, og her blev hun præsenteret for en tredje sigtelse, fortæller hendes advokat ifølge The Guardian.

Demonstranter i Naypyidaw viste i går deres støtte til Aung San Suu Kyi. (Foto: Str © Scanpix)

Loven, som hun anklages for at have brudt, stammer fra Myanmars koloniale fortid og forbyder offentliggørelsen af information, der "kan skabe frygt eller panik" eller forstyrre "den offentlige ro".

Kendes hun skyldig, kan hun forhindres i at stille op ved fremtidige valg, påpeger det britiske medie. Ifølge militæret vil der blive afholdt valg i landet til næste år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk