USA frigiver dronetal: Op mod 116 civile dræbt under Obama

Uafhængig organisation mener, at langt flere uskyldige har mistet livet.

Mellem 20. januar 2009 og 31. december 2015 har den amerikanske regering udført 473 droneangreb og dræbt imellem 2.372 og 2.581 personer, der ifølge regeringen har terrortilknytning. (Foto: handout © Scanpix)

Op mod 116 civile. Så mange er ifølge den amerikanske regering blevet dræbt i droneangreb, der er sket uden for aktive krigszoner.

Tallene stammer fra en længe ventet rapport, som netop er blevet frigivet.

Rapporten dækker perioden fra 20. januar til 31. december 2009.

Allerede nu bliver rapporten dog kritiseret af aktivister og interesseorganisationer, da mange mener, at de reelle tal er langt højere.

Det uafhængige Bureau of Investigative Journalism, der især har beskæftiget sig med dronekrigen, lægger i stedet den øvrige grænse for 1.000 dræbte civile i Pakistan, Yemen og Somalia.

Hvad de reelle tal er, er dog svært at svare på, da operationerne er hemmelighedsstemplede, og det er svært at bekræfte angreb og identitet i verdens brændpunkter.

Medierne, heriblandt Washington Post, har flere gange beskrevet, hvordan dronerne er blevet brugt i såkaldte signaturangreb, hvor man dræber mistænkte uden at vide, hvem de egentlig er.

Et andet punkt i kritikken er listen over lande, som rapporten omhandler. Det drejer sig nemlig kun om Pakistan, Yemen og Somalia.

Dermed mangler lande som Afghanistan, Syrien og Irak, hvor dronerne ofte har været på vingerne.

Mellem 2009 og 31. december 2015 har den amerikanske regering udført 473 droneangreb og dræbt imellem 2.372 og 2.581 personer, der ifølge regeringen har terrortilknytning.

Facebook
Twitter