USA frygter for Pakistans fremtid

Vesten ser bekymret til fra sidelinjen efter nyheden om, at Pakistans præsident Musharraf, allieret i krigen imod terror, træder tilbage.

Pakistans afgående præsident, Pervez Musharraf, inspicerer en æresvagt under en ceremoni i Islamabad. (Foto: Farooq Naeem © AFP)

"En af vores mænd."

Sådan har den amerikanske præsident, George W. Bush, omtalt sin snart forhenværende pakistanske kollega, Pervez Musharraf.

Ustabilitet i Pakistan

Udtalelsen refererer til Musharrafs samarbejde med USA og deres vestlige allierede i 'krigen mod terror'. Et samarbejde, der blandt andet er kommet til udtryk ved en hård linje mod al-Qaeda og militante talibanere i landets nordlige regioner, som grænser op til Afghanistan.

Nu er Musharraf snart fortid, og det bekommer ikke USA og co. vel.

- Den ustabilitet, der følger efter Musharrafs afgang, vil ikke kun betyde bekymring i Pakistan, det er heller ikke i Vestens interesse, siger Farzana Shaikh, Pakistan-ekspert ved den London-baserede tænketank, Chatham House.

Hærchef er Vestens nye "mand"

Efter at Musharraf valgte at træde tilbage som hærchef i 2007, har USA stædigt fastholdt sin opbakning til ham. Det har ved flere lejligheder affødt kritik fra Musharrafs politiske modstandere, der har anklaget Washington for at være alt for ensidig i sin støtte.

Musharrafs afgang har derfor skabt amerikansk og vestlig bekymring for samarbejdsvilligheden hos hans aftager.

- Ingen af de personer, der står klar i korridorerne til at overtage præsidentembedet, repræsenterer kontinuitet i amerikanernes og deres allieredes optik, siger forsvarsanalytiker Ayesha Siddique.

Analytikere vurderer, at Vestens "mand" for fremtiden vil være General Ashfaq Kayani. Kayani overtog stillingen som hærchef efter Musharraf i 2007.

- I denne usikre situation er det meget få personer, der er af den overbevisning, at krigen mod terror kan blive varetaget af andre end det pakistanske militær, siger Farzana Shaikh.

Facebook
Twitter