USA frygter for Pakistans fremtid

Vesten ser bekymret til fra sidelinjen efter nyheden om, at Pakistans præsident Musharraf, allieret i krigen imod terror, træder tilbage.

Pakistans afgående præsident, Pervez Musharraf, inspicerer en æresvagt under en ceremoni i Islamabad. (Foto: Farooq Naeem © AFP)

"En af vores mænd."

Sådan har den amerikanske præsident, George W. Bush, omtalt sin snart forhenværende pakistanske kollega, Pervez Musharraf.

Ustabilitet i Pakistan

Udtalelsen refererer til Musharrafs samarbejde med USA og deres vestlige allierede i 'krigen mod terror'. Et samarbejde, der blandt andet er kommet til udtryk ved en hård linje mod al-Qaeda og militante talibanere i landets nordlige regioner, som grænser op til Afghanistan.

Nu er Musharraf snart fortid, og det bekommer ikke USA og co. vel.

- Den ustabilitet, der følger efter Musharrafs afgang, vil ikke kun betyde bekymring i Pakistan, det er heller ikke i Vestens interesse, siger Farzana Shaikh, Pakistan-ekspert ved den London-baserede tænketank, Chatham House.

Hærchef er Vestens nye "mand"

Efter at Musharraf valgte at træde tilbage som hærchef i 2007, har USA stædigt fastholdt sin opbakning til ham. Det har ved flere lejligheder affødt kritik fra Musharrafs politiske modstandere, der har anklaget Washington for at være alt for ensidig i sin støtte.

Musharrafs afgang har derfor skabt amerikansk og vestlig bekymring for samarbejdsvilligheden hos hans aftager.

- Ingen af de personer, der står klar i korridorerne til at overtage præsidentembedet, repræsenterer kontinuitet i amerikanernes og deres allieredes optik, siger forsvarsanalytiker Ayesha Siddique.

Analytikere vurderer, at Vestens "mand" for fremtiden vil være General Ashfaq Kayani. Kayani overtog stillingen som hærchef efter Musharraf i 2007.

- I denne usikre situation er det meget få personer, der er af den overbevisning, at krigen mod terror kan blive varetaget af andre end det pakistanske militær, siger Farzana Shaikh.