USA frygter, at russerne har 'pillet ved beviser' for formodet kemisk angreb i Syrien

Repræsentanter for Storbritannien og USA opfordrer til at fordømme Syriens brug af kemiske våben.

FN-køretøjer ankommer til Damaskus med undersøgelseshold for Organisationen for forbud mod kemiske våben. (Foto: ALI HASHISHO © Scanpix)

Amerikanerne frygter, at Rusland kan have manipuleret beviser, hvor det formodede kemiske angreb i den syriske by Douma skulle have fundet sted sidste weekend.

Sådan siger i hvert fald den amerikanske ambassadør for organisationen for forbud mod kemiske våben (OPCW), Kenneth Ward, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det er vores opfattelse, at Rusland kan have besøgt det sted, der er blevet angrebet. Vores bekymring er, at de kan have pillet ved beviser med det formål at hindre OPCW's mission og mulighed for at udføre en tilbundsgående undersøgelse, siger Kenneth Ward.

Både den amerikanske og britiske ambassadør i organisationen har på et møde åbent opfordret til at fordømme enhver brug af kemiske våben.

- Rådet skulle for længst have fordømt den syriske regering og styret for brug af kemiske våben og kræve, at det internationale samfund bliver holdt ansvarlig for disse frygtelige handlinger, siger Kenneth Ward videre.

390 anmeldte tilfælde om ulovlig brug af kemiske våben

Ifølge Storbritanniens ambassadør i OPCW, Peter Wilson, har der siden 2014 været mere end 390 anmeldelser om ulovlig brug af kemiske våben i Syrien. Det slog han fast på et særligt møde holdt om det formodede angreb i Syrien i sidste weekend.

- Tiden er inde til at alle rådsmedlemmer sætter foden ned. For mange undviger det ansvar, det er at være medlem af rådet. Hvis vi ikke lykkes med at holde de rette til ansvar, risikerer vi blot yderligere barbarisk brug af kemiske våben, lyder det fra Peter Wilson.

Et efterforskningshold fra OPCW har siden lørdag været i Damaskus og rejste søndag til området i Douma, der var målet for det formodede giftgasangreb.

Under missionen vil efterforskerne blandt andet tage prøver fra både personer og konkrete områder, som skulle være ramt, for at undersøge, om der skulle være spor af for eksempel klorin- eller saringas, som OPCW tidligere har fundet omfattende spor af.

OPCW's tilstedeværelse i Syrien sker ifølge The Guardian på opfordring fra den russiske og syriske regering.

Facebook
Twitter