USA gav tilladelse til tortur

Det amerikanske forsvarsministerium har offentliggjort et notat, der i 2003 tillod militæret at bruge barske afhøringsmetoder. Siden fik justitsministeriet kolde fødder og trak notatet tilbage.

ACLU har antydet, at notatet dannede juridisk grundlag for overgrebene i det irakiske Abu Ghraib-fængsel. (Foto: The New Yorker © AP Graphics)

Det amerikanske forsvarsministerium har offentliggjort et notat fra justitsministeriet, der i 2003 tillod militæret at bruge barske afhøringsmetoder.

Notatet leverede også argumenter for, at amerikansk personel ikke skulle kunne retsforfølges for tortur.

Det skulle i sin tid hjælpe forsvarsministeriet til at fastsætte et sæt retningslinier for militærets afhøringer af al-Qaeda-medlemmer og andre tilfangetagne fra krigene i Irak og Afghanistan.

Trak notatet tilbage

Notatet sætter vide rammer for, hvilke metoder der kan bruges, uden at det kan regnes for tortur. Og grænserne både for muligheden for at retsforfølge militærpersonel og for politikernes ret til at blande sig i præsidentens førelse af krigen som øverstkommanderende for hæren er snævre.

Mindre end et år efter at teksten blev udarbejdet, følte justitsministeriet sig på så gyngende grund, at notatet blev kaldt tilbage.

Alligevel har det siden været hemmeligholdt og blev først offentliggjort efter et sagsanlæg fra menneskerettighedsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU).

Hed debat om afhøringsmetoder

Offentliggørelsen har ramt lige ned i den ophedede debat i USA om, hvilke afhøringsmetoder hæren og efterretningstjenesterne må betjene sig af i krigen mod terror, og hvor meget politikerne kan og skal blande sig i det.

- Hele meningen med notatet er åbenlyst at annullere enhver mulig juridisk begrænsning på præsidentens magt over krigsførelsen, siger ledere af ACLU's projekt om national sikkerhed, Jameel Jaffer.

- Notatet skulle give tilladelse til tortur, og det er nøjagtigt, hvad det gjorde, siger han.

Truer USA's status

Organisationen har antydet, at notatet blandt andet dannede juridisk grundlag for de overgreb i det irakiske Abu Ghraib-fængsel få måneder efter dets udstedelse, som chokerede både fjender og allierede verden over.

Det amerikanske forsvarsministeriums undersøgelser har dog ikke fundet, at nogen regeringsembedsmænd var medskyldige i overgrebene.

- Dette notat finder veje til at undgå juridiske forhindringer for tortur og ansvaret for det, og truer vores lands status som et fyrtårn for menneskerettigheder verden over, lyder kommentaren fra formanden for senatets justitsudvalg, demokraten Patrick Leahy.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk