Tema Solformørkelse i USA

USA gik i stå under solformørkelse

Den totale solformørkelse, der ramte USA i går, var den mest sete nogensinde.

Allerede før solformørkelsen havde fundet sted, regnede konsulentbureauet Challenger, Gray & Christmas med, at formørkelsen ville koste det amerikanske samfund omtrent 700 millioner dollars - svarende til 4,4 milliarder danske kroner - i tabt arbejdsfortjeneste. (Foto: Gene Blevins © Scanpix)

USA gik nærmest i stå, da amerikanerne flokkedes for at se en spektakulær solformørkelse i går. For første gang i næsten 100 år, strakte formørkelsen sig på tværs af landet fra delstaten Oregon til South Carolina.

Solformørkelsen regnes for at være den mest sete solformørkelse i historien, skriver Wall Street Journal. I dagene op til formørkelsen er det næsten kogt over med begejstring på de sociale medier. På bare syv dage er der blevet lavet mere end 11 millioner opslag på sociale medier, ifølge analysebureauet Talkwater Inc.

Arbejdere ville se med

Mange amerikanere havde valgt at tilbringe dagen udendørs for at se solformørkelsen. Mange af de, som var på arbejde, brugte en del af arbejdsdagen på at se Månen æde sig ind på Solen. Allerede før solformørkelsen havde fundet sted, regnede konsulentbureauet Challenger, Gray & Christmas med, at formørkelsen ville koste det amerikanske samfund omtrent 700 millioner dollar - svarende til 4,4 milliarder danske kroner - i tabt arbejdsfortjeneste.

Hvordan opstår en solformørkelse?

En solformørkelse opstår, når Månen bevæger sig ind i en bane nøjagtigt mellem Solen og Jorden. Det skaber en skygge på Jorden, som vi så ser som en solformørkelse.

Selvom Solen er 400 gange større end Månen, så kan Månen dække Solen, når det ses fra Jorden, fordi Solen også er 400 gange længere væk end Månen.

Det betyder, at Solen og Månen ser ud til at have samme størrelse set fra Jorden.

Fordi Månens bane om Jorden udvides med 3,8 centimeter om året, vil der ikke være totale solformørkelser set fra Jorden om 600 millioner år.

Kilde: NASA

Konsulentbureauet bruger i sin analyse tal fra den amerikanske stats bureau for arbejdsstatistik (BLS). Her regnede de med, at en arbejder ville bruge i alt 20 minutter på at se formørkelsen - hvilket ifølge konsulentbureuets direktør, Andy Challenger, er "et meget konservativt bud."

Wall Street stoppede op

Det var en stille dag på for mange investorer på Wall Street. Ifølge Ritzau Finans var omsætningen en af årets laveste, idet blot 5,3 mia. aktier skiftede hænder på de amerikanske børser sammenlignet med et dagligt gennemsnit for de sidste 20 handelsdage på 6,3 mia. aktier.

Solformørkelsen fik mange investorer til at forlade kontoret et par timer, mens formørkelsen stod på.

Helt stille i finansverdenen var der dog ikke, da den administrerende direktør for finanshuset Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, brugte solformørkelsen som en anledning til at kritisere USA's siddende præsident, Donald Trump.

- Ville ønske, at Månen ikke var den eneste ting, der kaster en skygge på tværs af landet. Vi kom igennem en, vi vil komme igennem en anden, skrev Lloyd Bankfein på Twitter.

Formørkelse skabte trafik

Op mod 200 millioner amerikanere var mindre end én dags kørsel fra den såkaldte totalitetszone - det område på jordoverfladen, hvori en solformørkelse er total. Og det var noget, som kunne mærkes på vejene.

Det kunne blandt andet ses på den populære korttjeneste Google Maps. Her er de områder, hvor der er størst trafikal belastning markeret med rødt. Nedenfor kan det sammenlignes med den bane, hvor solformørkelsen ville være total.

(Foto: Google Maps; Wikicommons)

Især staten Oregon var hårdt ramt af ekstra trafik. I byen Madras var de sågar nødt til at indkalde Nationalgarden, da flere end 100.000 personer besøgte byen, der har et indbyggertal på blot 7.000.

Næste gang, USA rammes af en solformørkelse, er i 2024.