USA godkender hestebedøvelse mod depression: Nu skal det også prøves i Danmark

Der er nyt håb for de mange depressionsramte, der ikke oplever bedring af traditionel medicin.

Nu kommer der ny medicin til folk med depression. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Sundhedsstyrelsen i USA, FDA, har godkendt bedøvelsesmidlet ketamin til behandling af depression. Det skriver blandt andre New York Times.

Godkendelsen kommer ovenpå flere års forskning, der viser, at ketamin i flere tilfælde kan kurere depression hurtigere og mere effektivt end traditionel antidepressiv.

Stoffet, der vil blive lanceret i USA som en næsespray under navnet ’Sprovato’, er traditionelt kendt som et bedøvelsesmiddel til heste og er samtidig et populært rusmiddel i forskellige undergrundsmiljøer på grund af dets stærkt hallucinogene effekt.

Men det kan altså repræsentere et gennembrud i kampen mod depression, siger professor ved Columbia Universitys psykiatriske afdeling John Mann til nyhedsbureauet AP. Han understreger, at ketamin virker "helt anderledes end alle andre antidepressiver".

Kickstarter hjernens udvikling

- De fleste andre midler tager uger eller måneder om at virke. Ketamin virker i løbet af timer. Og man ved allerede efter første eller anden dosis, om patienten får noget ud af medicinen, siger professoren, der har været dybt involveret i studiet af ketamin som medicin mod depression.

Han forklarer, at dele af hjernen skrumper ind, når mennesker bliver deprimeret, og at ketamin kan få den til at vokse tilbage til sådan, som den var før.

Og det er ikke nye opdagelser, understreger overlæge og leder på Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning, Poul Videbech, der er meget positiv over for USA's beslutning om at godkende stoffet.

- Det bygger på forskning, der er 18 år gammel. Man har igen og igen vist, at ketamin har en hurtig og effektiv effekt over for depressioner, hvor alt andet har været forsøgt uden held, siger Poul Videbech.

Danmark undersøger mulighederne

Af samme grund indleder han med en række kollegaer i år et landsdækkende forskningsprojekt, der "forhåbentlig baner vejen for, at ketamin kan bruges herhjemme", siger han.

- Lige nu vurderer vi, at 30 procent af alle depressionsramte får en kronisk depression, uanset hvilken af de traditionelle behandlinger de får. Derfor er der i høj grad brug for, at vi går nye veje, siger Poul Videbech.

Der er dog det åbenlyse problem ved ketamin, at man kan blive høj af det, og derfor bliver misbrugt af mange, siger han.

Derfor er det vigtigt, at der kommer stærk kontrol med præparatet, der kun skal gives til patienter, der er nøje udvalgt af specialister, mener han.

- Man bruger ikke ketamin til almindeligt deprimerede patienter. Man bruger det til patienter, der har været deprimerede i årevis, og hvor psykoterapi, elektrochok og traditionel medicin ikke har virket. De mennesker kan få deres liv tilbage med ketamin.

Lykkepiller ikke effektive

Både danske og udenlandske undersøgelser har sået tvivl om brugen af traditionelle antidepressiver til at kurere depression.

En gruppe danske forskere konkluderede meget omdiskuteret i 2017, at noget af det mest anvendte antidepressive medicin - såkaldte SSRI'er - ingen effekt har på hverken lette eller svære depressioner.

Prozac var et af de første midler mod antidepressiv af den type, der bliver brugt meget i dag. Medicinen regulerer mængden af lykkestof i hjernen, (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

- Vi står med noget medicin, som påvirker vigtige signalstoffer i hjernen og har svære bivirkninger. For at forsvare at give det til folk, skal vi være sikre på, at det virker mod depression. Men det gør det ikke, sagde overlæge og førsteforfatter på undersøgelsen Janus Christian Jakobsen dengang til Videnskab.dk.

Der er senere kommet større studier, der tegner et mere nuanceret billede, påpeger Poul Videbech, men han vedholder, at piller, psykoterapi og elektrochok ikke virker på 20-30 % af patienterne - og derfor mener han, at forskning i ketamin er vigtigt.

I USA skal præparatet i første omgang tages to gange om ugen hos lægen, der derefter skal overvåge patienten i to timer for at undersøge bivirkningerne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter