USA godkender milliarder til zika-bekæmpelse

Kongressen siger god for præsident Obamas forslag om at bruge 1,1 milliarder dollar på bekæmpelse af zika.

I august frarådede Statens Serum Institut danske kvinder, der enten er gravide eller har planer om at blive det, at rejse til et område i Miami i Florida. (Foto: Paulo Whitaker © Scanpix)

Kongressen i USA har godkendt et forslag om at bevilge 1,1 milliarder dollar til at bekæmpe et udbrud af det farlige zikavirus.

Beløbet svarer til cirka 7,3 milliarder kroner.

Et stort flertal i Repræsentanternes Hus stemte for bevillingen, der indgik i et midlertidigt budget, som holder det amerikanske statsapparat kørende foreløbigt frem til 9. december.

Herefter har Kongressen ti uger til at forhandle en endelig aftale for budgettet i 2017 på plads.

Det nuværende budget udløber ved afslutningen på det amerikanske budgetår 30. september.

I forvejen var budgetforslaget, herunder pengene til zikabekæmpelse, blevet vedtaget i Kongressens andet kammer, Senatet.

Stigning af smittede gravide

Indsatsen mod zika kommer på initiativ fra præsident Barack Obama. Han opfordrede tidligere på året Kongressen til at vedtage en bevilling til zikabekæmpelse. Blandt andet med det mål at udvikle en vaccine mod virusset.

Det skete på baggrund af en stigning i antallet af gravide kvinder i USA, der er smittet med sygdommen.

I august frarådede Statens Serum Institut danske kvinder, der enten er gravide eller har planer om at blive det, at rejse til et område i Miami i Florida. Her havde der nemlig været usædvanligt mange tilfælde af zika.

Også de britiske og norske sundhedsmyndigheder frarådede gravide kvinder at rejse til Miami.

Sundhedsmyndigheder har tidligere fastslået, at zikavirus spredes af myg og via seksuel kontakt. Samtidig har de også manet al tvivl til jorden og fastslået, at virusset kan give fostre med mikrokefali.

Diagnosen betyder, at børn kommer til verden med unormalt små kranier og derfor udvikler hjerneskader.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter