USA gør klar til at sanktionere alle lande, der importerer iransk olie

Det sker for presse Iran til en ny atomaftale.

USA vil sanktionere alle lande, der importerer olie fra Iran. (Foto: RAHEB HOMAVANDI © Scanpix)

USA vil fjerne alle dispensationer for sanktioner for lande, der importerer iransk olie, i håb om at presse Iran til at forhandle en ny atomaftale.

I 2018 indførte USA sanktioner mod Iran. Formålet var at stoppe al olieeksport fra landet og dermed tvinge Iran fra at udvikle atomvåben.

Olieeksporten er nemlig Irans vigtigste indtægtskilde.

Men otte lande - Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Taiwan, Tyrkiet, Italien og Grækenland - fik dispensationer, der gjorde, at de ikke ville blive mødt af amerikanske sanktioner, når de importerede iransk olie.

De otte lande var de største importerer af olien. Dispensationen skulle give dem mulighed for at finde et alternativ til den iranske olie, så sanktionerne ikke sendte chokbølger igennem det globale oliemarked.

Tre af de otte lande importerer ikke længere olie fra Iran. Men de andre har angiveligt bedt om en forlængelse af dispensationen.

Men det nægter USA. Dispensationerne udløber i begyndelsen af maj.

Vil presse Iran

I 2015 gik Iran med til en aftale om at begrænse sine nukleare aktiviteter og tillade internationale inspektører i landet, for til gengæld at få lettet sanktionerne mod dem.

Den amerikanske præsident Donald Trump trak sidste år USA ud af aftalen, som blev indgået under forgængeren Barack Obama. Trump har kritiseret aftalen flere gange og kaldt den for "den værste aftale nogensinde".

Samtidig genindførste han sanktionerne på Irans energi, skibsbygning og banksektorer, som myndighederne kalder kerneområderne i Irans økonomi.

Trump-administrationen håber at tvinge Iran til at forhandle om en "ny aftale", der ikke kun dækker Irans nukleare aktiviteter, men også deres ballistiske missilprogram og, ifølge de amerikanske myndigheder, "ondartede adfærd"' i Mellemøsten, skriver BBC.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, annoncerer, at USA ikke vil forlænge dispensationerne på sanktionerne på iransk olie. (Foto: Jim Lo Scalzo © Scanpix)

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, siger, at beslutningen om ikke at forny despensationerne viser en dramatisk fremskyndelse af presset mod Iran, 'der opfylder de nationale sikkerhedsmål samtidig med, at vi opretholder et godt globalt oliemarked'.

Han siger desuden, at USA vil støtte sine allierede, mens de finder alternativer til den iranske olie.

Sanktionerne, der blev indført sidste år, har ført til en kraftig tilbagegang i Irans økonomi. De har skubbet værdien af valutaen til et rekordlavt niveau, medført færre udenlandske investorer og udløst protester i landet.

Donald Trump skriver på Twitter, at Saudi-Arabien og andre Opec-lande vil sikre olieforsyningen, når samtlige sanktioner mod Irans olieeksport træder i kraft.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk