USA har åbnet ambassade i Jerusalem: 'Vi kan takke én mand'

Den amerikanske ambassade i Jerusalem åbner, mens der er demonstrationer i Gaza.

Den amerikanske ambassade i Jerusalem åbner (kilde: AP)

- Dagens historiske begivenhed kan vi takke én mand for. Vi skylder ham en stor tak. Donald Trump, siger den amerikanske ambassadør i Israel David Friedman ved dagens åbningceremoni af den amerikanske ambassade i Jerusalem, Israel.

- I dag holder vi vort løfte til det amerikanske folk. Og vi giver Israel samme ret, som alle andre nationer har - retten til vælge deres egen hovedstad, fortsætter David Friedman.

USA flytter i dag ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem og markerer det med en større ceremoni. USA gør dermed Jerusalem til ambassadeby.

Det sker præcis 70 år efter, at staten Israel blev oprettet.

Det har vakt stor udenrigspolitisk debat, at den amerikanske præsident, Donald Trump, i slutningen af sidste år, besluttede at rykke ambassaden til Jerusalem.

Blandt andre Ungarns, Hollands og Rumæniens udenrigsministre har kritiseret præsidentens beslutning. Donald Trump deltager ikke selv i åbningen. I stedet deltager hans datter, Ivanka Trump, og hendes mand, Jared Kushner, som er seniorrådgiver for præsidenten.

- Når præsident Trump giver et løfte, holder han det," siger Jared Kushner åbningsceremonien.

- I dag demonstrerer også amerikansk lederskab. Ved at flytte vores ambassade til Jerusalem har vi vist verden igen, at USA kan man stole på, fortsætter han.

Men præsidenten var ikke sen til at markere ambassadeåbningen på Twitter:

- Stor dag for Israel, tillykke, skriver han.

Sammenstød i Gaza

Israelerne kalder Jerusalem for deres hovedstad. Men palæstinenserne ønsker, at Østjerusalem skal være hovedstaden i en palæstinensisk stat. Det har medført mange konflikter gennem de seneste 70 år, og dagen i dag er ingen undtagelse.

For mens ceremonien foregår i Jerusalem er der store sammenstød ved den israelske grænse i området Gaza. Her er palæstinensiske demonstranter stødt sammen med israelsk militær og ifølge palæstinensiske kilder har omkring 40 mistet livet og flere end 700 er blevet såret.

Ismail Radwan, en talsmand fra den islamistiske bevægelse Hamas, siger til nyhedsbureauet AP, at det er en "katastrofe", at ambassaden er flyttet til Jerusalem.

- Det er en sort dag i det amerikanske folks historie, fordi de er partnere med den israelske besættelse og dens aggression mod det palæstinensiske folk, siger han.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger i forbindelse med åbningen af ambassaden, at det er en "prægtig dag".

- Denne dag vil være indprentet i vores nationale hukommelse for generationer, siger Benjamin Netanyahu i følge Ritzau.

- Tak, Trump, fordi du har modet til at holde dine løfter. Tak for at gøre båndet mellem USA og Israel stærkere end nogensinde, siger han.

Det har vagt stor opstand i regionen, blandt andet har det egyptiske udenrigsministerium ifølge Reuters fordømt angrebet på civile palæstinensere og truer med, at det kan få negative eftervirkninger.

Den amerikanske ambassade åbner midlertidigt i det nuværende amerikanske konsulat i Jerusalem. Den nye ambassade i Jerusalem står først klar til næste år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter