USA har brugt 10.000 milliarder kroner på krige siden 9/11

Amerikanernes udgifter til krige i Mellemøsten er næsten dobbelt så dyre som det danske sundhedsvæsen per år.

Terrorangrebet på World Trade Center(billedet) og Pentagon i 2001 fik USA til at gå ind i Afghanistan. (Foto: Doug KANTER © Scanpix)

I dag er det 17 år siden, at to fly fløj ind i World Trade Center i New York og fik to af de tårne, som forretningscenteret bestod af, til at falde sammen. Omkring 3.000 mennesker mistede livet i angrebet, som den islamistiske terrorgruppe Al-Qaeda stod bag.

Det fik USA's daværende præsident George W. Bush til at erklære ”krig mod terror” og sende amerikanske tropper ind i Afghanistan. Siden har USA brugt næsten 10.000 milliarder kroner på krige i Mellemøsten. Det viser en rapport fra det amerikanske forsvarsministerium.

USA er stadig til stede i Afghanistan, ligesom der er amerikanske tropper i Irak og Syrien.

Dyrere end det danske sundhedsvæsen

Kigger man ned i rapporten fra forsvarsministeriet, kan man se, at amerikanerne i år gennemsnitligt har brugt cirka 21 milliarder kroner om måneden på deres militære tilstedeværelse i Mellemøsten.

Dermed kommer USA formentlig til at bruge omkring 252 milliarder kroner på deres tilstedeværelse i Mellemøsten alene i år. Til sammenligning koster det danske sundhedsvæsen 160 milliarder årligt i offentlige udgifter. Sundhedsvæsnet er det største velfærdsområde i Danmark.

Det er blandt andet træning, transport og forplejning af tropper og vedligeholdelse af udstyr, der er dyre poster i forbindelse med krigene i Mellemøsten.

Vil ud af Afghanistan

Står det til amerikanerne er deres tilstedeværelse i Afghanistan dog snart fortid.

Den amerikanske forsvarsminister, James Mattis, udtalte for nylig, at han håber på, de planlagte forhandlinger med Taliban er begyndelsen på enden på USA's tilstedeværelse i Afghanistan.

- Vi har flere indikationer på, at forsoning ikke kun er spinkelt håb, sagde den amerikanske forsvarsminister i forbindelse med et besøg i Afghanistan.

Det er fjerde gang i sin tid som forsvarsminister, at James Mattis besøger det krigshærgede land, der i løbet af i år har oplevet en stigning i terrorrelaterede angreb.

USA leder stadig den vestlige koalition mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk