USA har en drabsliste over amerikanere

Den amerikanske regering har et hemmeligt panel, der kan beordre fjender fanget eller dræbt.

Anwar al-Awlaki (Foto: SITE Intelligence Group © Scanpix)

Militante amerikanere som Anwar al-Awlaki, der for få dage siden blev dræbt af et ubemandet bombefly i Yemen, stod placeret på en liste over fjender, som kan beordres dræbt eller fanget af et hemmeligt panel bestående af embedsmænd.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, bliver informeret om de folk, som panelet vil gå efter, og kan nedlægge veto mod alle dets beslutninger, fortæller unavngivne kilder i den amerikanske regering.

Panelet stod bag beslutningen om at sætte den fundamentalistiske prædikant al-Awlaki, der blev anklaget for at stå i ledtog med al-Qaeda, på drabslisten.

Ingen offentligt tilgængelige dokumenter

Der findes ingen offentligt tilgængelige dokumenter om panelets operationer eller beslutninger. Det hemmelige udvalg rangerer under Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsråd.

Obama har brugt attentatet på al-Awlaki til at understrege, at han ikke er blødsøden i spørgsmål om terrorbekæmpelse, men drabet har ført til kritik af præsidenten.

Nuværende og tidligere embedsmænd siger, at al-Awlaki formentlig er den eneste amerikaner, der indtil nu har figureret på listen.

Al-Awlaki var en nøgleperson for al-Qaeda på Den Arabiske Halvø. Han var særligt aktiv i rekrutteringen af nye hellige krigere.

Obama, der blev valgt på blandt andet at ville afdække suspekte dele af USA's indsats i kampen, kritiseres nu for selv at benytte hemmelige juridiske tiltag og skjulte efterretningsvurderinger.

FacebookTwitter